Hoaxes‎ > ‎

HOAX: Link die zegt "bezoek de nieuwe Facebook" is een val door een hacker gemaakt

De Hoax-Wijzer | 09/05/2014 | Update: 30/06/2015



Reeds geruime tijd circuleert er een waarschuwing voor links met de naam "bezoek de nieuwe Facebook" of "visit the new Facebook", die als gevolg zou hebben dat een hacker de controle overneemt van je Facebook account en/of pagina. Het gaat hier echter om een hoax: er verspreiden zich immers geen links met zulke titel, en het vage bericht zaait dan ook enkel onnodige onrust.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

WAARSCHUWING!
Als een vriend of iemand anders een link stuurt die zegt 'BEZOEK DE NIEUWE FACEBOOK' open deze dan niet!!!.
Als je dat doet, bent je er zeker van dat je afscheid neemt van je facebookaccount. Dit is eigenlijk een val, door een hacker gemaakt. Hij/zij steelt jou gegevens en verwijdert je definitief van je eigen pagina.
Kopieer en plak dit bericht het op jou time line

Een andere versie, die in juni 2015 begon te circuleren, luidt als volgt:


WAARSCHUWING! ! ! ! DEZE AANKONDIGING IS GERICHT AAN iedereen die een facebook account heeft: als iemand in uw profiel of VRIEND u een link stuurt die zegt "Bezoek de nieuwe facebook", NIET OPENEN. . . ALS je het doet, kunt je afscheid te nemen van UW facebook pagina! Dit is eigenlijk het werk van een hacker die STEELT uw gegevens en verwijdert u permanent uit uw eigen pagina. Kopieer dit aub....Als u niet kunt kopiëren en plakken, deel dan aub!!


Deze waarschuwing begon aanvankelijk in mei 2011 in het Engels te circuleren op Facebook, en sinds augustus 2011 bestaat er ook een Nederlandstalige versie. Een variant met lichte wijzigingen in de tekst, maar in principe wel dezelfde inhoud, werd dan vervolgens in juli 2012 nogmaals op Facebook geplaatst. Geen van beide werd veelvuldig gedeeld, maar een nieuwe versie met een afbeelding, die dateert van mei 2014, wordt echter wel verspreid. Een andere variant wordt sinds juni 2015 als status gedeeld of gekopieerd.

Volgens de circulerende waarschuwing zouden mensen een link toegestuurd krijgen met de titel "BEZOEK DE NIEUWE FACEBOOK", en de toegang tot hun Facebook account verliezen van zodra ze erop klikken. Er is echter geen enkele virus, frauduleuze link of malware bekend die zich met deze naam (in het Engels, Nederlands of in een andere taal) verspreidt. Het internet security-bedrijf Sophos heeft in haar speurtocht ook geen enkel voorbeeld kunnen vinden waaruit moet blijken dat een link zoals beschreven zou circuleren op Facebook of elders op het internet. Verder vermeldt geen enkel ander internet security-bedrijf een waarschuwing voor virussen of fraude met deze naam.

Het is vanzelfsprekend belangrijk om steeds waakzaam te zijn omtrent de bestaande vormen van fraude en virussen die zich op Facebook trachten te verspreiden. Vaak tracht men je inloggegevens te achterhalen door je te laten inloggen op een website die lijkt op Facebook (de zogenaamde phishing), of je een programma te laten downloaden dat een virus of malware bevat. Dit gebeurt dan vaak aan de hand van bogus Facebook e-mails, apps of browser extensies, die beloven je te kunnen vertellen wie je profiel bezocht heeft, dat je een "dislike" of "vind ik niet leuk" knop krijgt, dat je Facebook account geblokkeerd zou zijn, of dat je een uitzonderlijk exclusieve prijs kan claimen. Indien je hiervan het slachtoffer zou zijn, is het raadzaam om alle onbekende apps en extensies te verwijderen, je computer te scannen op virussen en malware, en je Facebook paswoord te wijzigen.

Het circulerende bericht dat waarschuwt voor de "bezoek de nieuwe Facebook" link is echter bijzonder vaag. Je profiel zou al gehackt zijn van zodra je op de link klikt, terwijl dat in realiteit niet het geval is. Het klikken op een link alleen is immers niet voldoende: je zou iets moeten downloaden, installeren, of je inloggegevens op een dubieuze website moeten invullen, vooraleer een hacker aan de slag kan met je account. In oudere (Engelstalige) versies van de hoax wordt er specifiek gesproken over Facebook pagina's en niet over Facebook accounts, waarbij hackers hoegenaamd de controle over een pagina volledig zouden overnemen. Ook in de huidige Nederlandstalige versie vinden we hier nog een vage verwijzing naar terug, wanneer er wordt gezegd dat de hacker je "definitief van je eigen pagina" zou verwijderen. Ook dit is in werkelijkheid aldus niet het geval.

Het spreekt voor zich dat, indien je via onofficiële wegen (bv. een Facebook vriend) een link zou toegestuurd krijgen die beweert je te zullen doorverwijzen naar "de nieuwe Facebook", het hoogstwaarschijnlijk een neplink betreft. Indien Facebook veranderingen doorvoert, gebeuren die meestal vanzelf en zeker niet via een link die in privé-berichten of e-mails wordt rondgestuurd. Bovendien is het vrij moeilijk om de veranderingen van Facebook niet op te merken; net zoals destijds met de invoering van de "tijdlijn", die sowieso na een tijd op je account werd geactiveerd, ook als je zelf niet verkoos de omschakeling te doen.

Niettemin is het delen en verspreiden van een waarschuwing voor een onbestaande virus, oplichting of neplink geheel zinloos en contraproductief. Het zaait immers enkel onnodige onrust, en kan als gevolg hebben dat legitieme waarschuwingen ook niet meer ernstig genomen worden. Bovendien is het raadzaam om geen vanzelfsprekend geloof te hechten aan waarschuwingen die zich via kettingmails of Facebook-statussen verspreiden, maar steeds eerst te zoeken naar een betrouwbare bron die het potentiële gevaar kan bevestigen. Is een officiële bevestiging niet te vinden, gaat het in bijna alle gevallen om een hoax, en is het aldus aangeraden die niet verder te verspreiden.