Hoaxes‎ > ‎

HOAX: WhatsApp account binnen de komende 48 uur verwijderd

De Hoax-Wijzer | 25/02/2014 | Update: --



Momenteel circuleert er een waarschuwing dat je WhatsApp account zal worden verwijderd binnen de 48 uur, als je het bericht niet doorstuurt naar al je contactpersonen. Het gaat hier echter om een hoax, WhatsApp is niet bezig met het verwijderen van inactieve accounts, en zal ook nooit vragen om berichten op deze manier verder te verspreiden.

De circulerende tekst luidt als volgt:

Bericht van Jim Balsamico (CEO van WhatsApp) hebben we een over het gebruik van gebruikersnamen op WhatsApp Messenger gehad. Wij verzoeken alle gebruikers om deze boodschap door aan hun hele lijst met contactpersonen. Als je niet dit bericht door te sturen, zullen wij het als uw account is ongeldig en het zal binnen de komende 48 uur worden verwijderd. Gelieve NIET dit bericht negeren of whatsapp zal uw activeringscode niet meer herkennen. Wilt u opnieuw uw account te activeren nadat het is verwijderd, wordt een toeslag van 25,00 worden toegevoegd aan uw maandelijkse factuur. We zijn ons ook bewust van de problematiek met betrekking tot de foto-updates niet gespeeld. We werken hard aan het oplossen van dit probleem en het zal up and running zo snel mogelijk zijn. Hartelijk dank voor uw medewerking van het team WhatsApp gaat ons binnenkort geld kosten. De enige manier dat het gratis zal blijven is als u een frequente gebruiker dat wil zeggen dat u ten minste 10 mensen je aan het chatten bent. Om een frequente gebruiker geworden
stuur dit bericht naar 10 mensen die het ontvangen (2 tikken) en uw WhatsApp logo zal van kleur veranderen. ✳
stuur dit tot 8 personen aan de nieuwe whatsapp activeren ✔


Deze circulerende tekst is een (slechte) vertaling vanuit het Engels, en werd reeds in 2012 door WhatsApp ontkracht als een hoax. Berichten zoals deze worden in verschillende varianten reeds meer dan 10 jaar verspreid op het internet. Aanvankelijk ging het om online diensten zoals MSN, Hotmail en Yahoo, terwijl meer recent versies omtrent Facebook en WhatsApp de ronde doen. Je account zal helemaal niet worden verwijderd als je dat bericht "negeert", en je zal aldus ook geen maandelijkse toeslag van 25 € moeten betalen. De bewering dat WhatsApp je geld zal kosten tenzij je het bericht naar minstens 10 mensen stuurt, werd eerder al achterhaald in een ander artikel, en is ook geheel onjuist.  In realiteit is WhatsApp gratis gedurende het eerste jaar, en dien je vanaf het tweede jaar $0.99 USD per jaar te betalen. Dit is een vast bedrag, en er zijn geen bijkomende kosten aan WhatsApp verschuldigd, je kan voor dit bedrag een gans jaar gebruik maken van hun diensten.

Bij sommige online diensten kan het wel gebeuren dat inactieve accounts na verloop van tijd worden verwijderd, maar dit meestal pas nadat je hiervan via e-mail op de hoogte werd gebracht om je de kans te geven je account terug in gebruik te nemen. Tot op heden heeft WhatsApp echter geen enkele aankondiging gemaakt omtrent het verwijderen van inactieve accounts. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat je WhatsApp account zou worden verwijderd, tenzij je herhaaldelijk het WhatsApp reglement zou overtreden of zelf ervoor kiest om je account af te sluiten. 

Zelfs indien WhatsApp, of eender welke andere voorname online dienst, zou besluiten om inactieve accounts te verwijderen, zal er nooit gevraagd worden om één of ander bericht door te sturen als bewijs dat je nog actief bent. WhatsApp kan immers perfect zien wanneer je het laatst actief was op je account, en hoeft dat dus helemaal niet te testen aan de hand van één of andere kettingbrief. Dit geldt ook bij varianten van de hoax, zoals de waarschuwing dat Facebook inactieve accounts zal verwijderen of dat je weldra lidgeld zal moeten betalen voor Facebook. Het is aldus afgeraden om de circulerende hoax verder te verspreiden.


Bronnen: