Hoaxes

De term "Hoax" zou een samentrekking zijn van "Hocus Pocus".  Het betreft hier vooral de opzettelijke verspreiding van informatie die zich voordoet als waar en juist, maar eigenlijk geheel of gedeeltelijk nep of fout is. Soms gaat het slechts om een grap, met de bedoeling om zoveel mogelijk mensen voor de gek te houden, maar er kunnen dikwijls ook ernstige gevolgen aan verbonden zijn.  Wanneer mensen deze informatie als correct beschouwen, en hier ook naar handelen, kan dit hen in bepaalde gevallen zelfs in gevaar brengen.  Nochtans gaat het hier niet om fraude, bij gebrek aan een motief waarbij de maker van de hoax er persoonlijk voordeel uit zou halen.  Het is dus belangrijk om jezelf goed te informeren, en kritisch omspringt met informatie die je ontvangt en verder verspreidt, door op zoek te gaan naar betrouwbare bronnen waarop deze informatie gestoeld is.  Dit kan enkel in het voordeel zijn van jezelf en je contacten.

Zie ook Algemene referenties om hoaxes, complottheorieën en kwakzalverij te ontkrachten en Overzicht van tijdsgebonden hoaxes.

HOAX: WAARSCHUWING! LEVENSGEVAARLIJK insect opgedoken in NEDERLAND! Lees als je niet DOOD wilt!

Geplaatst 25 mrt. 2017 01:20 door De Hoax-Wijzer   [ 25 mrt. 2017 01:51 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 25/3/2017 | Update: -

Op clickbait site Geweldig.nu is een hoax geplaatst waar in staat dat er een insect in Nederland is opgedoken die levensgevaarlijk is.
Het gaat hier om een hoax.

De insect die hierin beschreven staat is een mannetjes waterwants met eitjes op zijn rug en de beet van deze insect is alleen erg pijnlijk maar zeker niet dodelijk zoals beschreven staat in de hoax.

En de foto van de hand met de vele gaatjes erin is gemaakt door Youtube gebruikster QUEENKINGSFX en is bedoeld als uitleg over Trypofobie (een angst voor gaten)

Hieronder een voorbeeld van de hoax:
 


Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=gRBYY1QHjMs (link naar video Youtube gebruikster QUEENKINGSFX)

HOAX: Dit insect duikt plotseling overal op. Als je er eentje ziet, verkeer je in groot gevaar!

Geplaatst 11 mrt. 2017 22:16 door De Hoax-Wijzer   [ 11 mrt. 2017 22:42 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 12/3/2017 | Update: -

Op clickbait site Dagelijkse Krant is een artikel verschenen over een insect die in Nederland zou zijn opgedoken die levensgevaarlijk zou zijn.
Dit is een hoax.
De insect waar het hier om gaat bestaat wel, maar komt niet in Europa voor en is alleen te vinden in Zuid Amerika.

Onder de voorbeeld van de hoax is uitleg te vinden over deze insect:
 

Uitleg over de hoax:
Zoals ik eerder beschreven bestaat deze insect wel, het gaat hier om de Triatoma infestans, deze heeft als bijnaam "Kissing Bug"
Alleen is het klimaat in Nederland en België niet geschikt voor deze insect die alleen gevonden zal worden in Zuid Amerika en deze kan de ziekte van Chagas overbrengen.

De insecten die in Nederland zijn aangetroffen lijken wel op de "Kissing Bug" maar is het niet, het ging hier om de Bladpootwants.
Deze lijkt in de verte op de "Kissing Bug" maar is niet de overbrenger van de ziekte van Chagas.


Bronnen:


https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Chagas (uitleg over de ziekte van Chagas)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Triatoma_infestans (uitleg over de Triatoma infestans, beter bekend als de "Kissing Bug")

http://www.rentokil.nl/blog/verwarring-tussen-kissing-bug-en-bladpootwants/ (Uitleg van Rentokil over de verschillen tussen "Kissing Bug" en de Bladpootwants)

HOAX: Pas op! Je Facebook profiel afschermen heeft geen zin meer

Geplaatst 19 feb. 2017 19:31 door De Hoax-Wijzer   [ 19 feb. 2017 20:01 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 14/1/2017 | Update: -

Op de Facebook pagina van Margriet verscheen het verhaal dat hackers een tool zouden hebben gemaakt waarmee alles te zien zou zijn, ook als je ales afgeschermd zou hebben op je Facebook profiel.

Dit verhaal klopt niet en onder de schermafdruk van het bericht van Margriet staat uitleg hierover.

 

Uitleg:
Er is inderdaad wel een tool gemaakt door Inti De Ceukelaire (die zichzelf een ethische hackers noemt) waarmee op een Facebook profiel gezocht kan worden naar bepaalde zaken wat iemand gepost heeft of een like heeft gegeven.
Maar dat heeft niks met hackers te maken aangezien hier een functie wordt gebruikt van Facebook.

Je kan met deze tool alleen zaken terugvinden die door een gebruiker op openbaar is gezet, berichten die verborgen staan zijn hier niet zichtbaar.

Inti De Ceukelaire heeft deze tool online gezet om mensen ervan bewust te maken van wat ze aan informatie delen met de buitenwereld en de mensen aan te zetten om de privacy instellingen van Facebook goed na te lopen aangezien veel gebruikers dit niet door hebben en hun berichten op openbaar hebben staan, ook als ze niet willen dat vreemden hun berichten en foto's kunnen zien.

Advies:
Deel het bericht van Margriet niet aangezien dit een verkeerd beeld geeft waarin het lijkt dat het totaal geen zin meer heeft om te privacy instellingen in te stellen op Facebook.

Bronnen:https://twitter.com/intidc (Twitter pagina van ethische hacker Inti De Ceukelaire)

http://www.facebookscanner.com (Pagina gemaakt door ethische hacker Inti De Ceukelaire)

https://www.facebook.com/help/325807937506242/ (Uitleg van Facebook over de privacy instellingen)

HOAX: Asielzoekers krijgen €1000 om op onze kosten tanden te laten bleken

Geplaatst 14 jan. 2017 03:23 door De Hoax-Wijzer   [ 14 jan. 2017 11:53 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 14/1/2017 | Update: -

Op clickbait site De Dagelijkse Standaard is een bericht geplaatst dat asielzoekers in zijn woonplaats (Bergen NH) €1000 krijgen om op onze kosten de tanden te laten bleken.
Dit naar aanleiding van een bericht van Jan Roos (lijsttrekker van politieke partij VNL) op Twitter.

Dit verhaal op de site van De Dagelijkse Standaard klopt niet.
Onder de schermafdruk van het bericht van De Dagelijkse Standaard staat uitleg hierover.

 


Hoe het echt zit:
In het bericht op De Dagelijkse Standaard staat dat asielzoekers €1000 krijgen van de gemeente Bergen (NH) om de tanden te laten bleken.
Dit klopt niet, er is een standaardregeling dat asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning een standaard vergoeding krijgen van maximaal €250 per jaar voor tandartskosten, dit is standaard geregeld vanuit de Regeling Zorg Asielzoekers en is alleen bedoeld voor de standaard tandheelkunde en niet voor cosmetische behandelingen.

De regeling in de gemeente Bergen is een plaatselijke regeling voor statushouders (asielzoekers met een tijdelijk of permanente verblijfsvergunning) en ook voor mensen die een bijstandsuitkering hebben of een inkomen tot maximaal 120% van het netto bijstandsinkomen.
En tot 31 december 2016 was er een maximale vergoeding van €1000, en is sinds 1 januari 2017 teruggebracht tot maximaal €500.
Hierbij werden in 2016 cosmetische gebitsbehandelingen nog wel vergoed, sinds 1 januari 2017 is dit niet meer mogelijk.


Bronnen:http://www.volkskrant.nl/politiek/mag-asielzoeker-tanden-laten-bleken-op-kosten-van-staat~a4447390/ (artikel op de Volkskrant met uitleg over regeling van de gemeente Bergen)

https://rzasielzoekers.nl/dynamic/media/28/documents/Regeling_Zorg_Asielzoekers/Regeling%20Zorg%20Asielzoekers%202016.pdf (regeling zorg Asielzoekers, op pagina 39 staat info over tandheelkundige zorg en de maximale vergoeding)

https://twitter.com/gemeentebergen/status/819129654523154432 (uitleg van de gemeente Bergen over tweet Jan Roos)

SEMI-HOAX: +4382090123258 als dit nummer jou belt, niet opnemen!

Geplaatst 4 jan. 2017 22:30 door De Hoax-Wijzer   [ 5 jan. 2017 01:44 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 5/1/2017 | Update: -

Sinds enige tijd gaat er een lijst rond met telefoonnummers waarin beweerd wordt dat als je wordt gebeld door één van deze nummers je de oproep beantwoord dat het veel geld kan gaan kosten, ook als je terugbelt.

Dit is een semi-hoax.
Het beantwoorden van een telefoonoproep kost nooit geld.
Vroeger was er wel een optie van diverse telefoonaanbieders op collect te bellen, dit hield in dat je eerst een telefoniste aan de telefoon kreeg met de melding dat iemand collect wilde bellen en of je dat accepteerde, maar deze optie wordt al enige tijd niet meer aangeboden.


Hieronder de waarschuwing over het telefoonnummer +4382090123258:

 

Tevens gaat er ook een waarschuwing rond met dezelfde tekst, maar dan over de volgende telefoonnummer: +06 41216011:

 

Op internet gaat al een behoorlijke tijd een lijst rond met telefoonnummers met de bewering dat als je wordt gebeld door een van deze telefoonnummers dat het geld gaat kosten, dit klopt niet.
Wat wel mogelijk is, is dat er gebeld wordt uit naam van bijvoorbeeld Microsoft waar je dan een (meestal Engelssprekende) persoon aan de lijn krijgt met de mededeling dat je computer besmet is met een virus of dat de instellingen van je computer niet in orde zijn en je dan eerst naar een site moet gaan om speciale software te downloaden.
Deze download bevat eigenlijk altijd malware/virussen die ervoor kunnen zorgen dat criminelen gebruik kunnen maken van je computer of dat je slachtoffer wordt van ransomware, dit is software die de bestanden op de harde schijf versleuteld en pas vrijgeeft als je een bepaald bedrag betaald aan de oplichters.

Wat ook mogelijk is, is dat oplichters vanaf buitenlandse servicenummers, deze nummers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse 0906/0909 nummers, en dan snel ophangt in de hoop dat je terugbelt naar de dure servicenummer in het buitenland.
Dit gaat vaak om nummers uit Afrika en/of Azië.

Uitleg over de +43820 telefoonnummer:
De telefoonnummers in dit verhaal hebben hier niks mee te maken.
Telefoonnummers die beginnen met +43 820 (en ook +43 810) zijn afkomstig uit Oostenrijk en zijn zogenaamde shared-cost nummers waar het tarief maximaal 30 eurocent per minuut kan zijn en worden veel gebruikt door bedrijven.
Dit wordt ook wel eens vergeleken met de Nederlandse 088 nummer die door bedrijven worden gebruikt omdat ze als voordeel hebben dat als het bedrijf of callcenter verhuist van plaats dat ze niet een nieuwe telefoonnummer met andere netnummer hoeven aan te vragen, deze nummers zijn niet geografische nummers.

Uitleg over de +06 nummer:
Er gaat ook tevens een verhaal rond met dezelfde waarschuwing, maar dan over een telefoonnummer die begint met +06.
Dit is wel een volledige hoax.
Er bestaat geen landcode die begint met +06.
Het is wel mogelijk dat het hier gaat om een Nederlandse mobiele telefoonnummer, deze beginnen altijd met 06 (vanuit het buitenland +316)
Vermoedelijk is dit begonnen als laster richting de eigenaar van deze telefoonnummer.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bedrijfsnummer (uitleg over bedrijfsnummers, met hierin ook uitleg over de Oostenrijkse 0810 en 0820 nummers)

https://nl.wikipedia.org/wiki/06-lijn (geschiedenis van en uitleg over de 06 nummer in Nederland)

HOAX: Sylvana Simons beweert dat ze de Efteling gaat aanpakken met haar nieuwe partij

Geplaatst 29 dec. 2016 03:42 door De Hoax-Wijzer   [ 2 jan. 2017 23:51 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 29/12/2016 | Update: 3/1/2017

Op de Facebook pagina De Efteling is niet racistisch is een artikel verschenen waarin beweert wordt dat Sylvana Simons met haar nieuwe partij Artikel 1 de Efteling gaat aanpakken omdat een er beweerd wordt dat een aantal attracties daar racistisch zouden zijn.
Het gaat dan met name om attracties als Monsieur Cannibale en Carnaval Festival, alleen klopt dit verhaal niet.
Sylvana Simons heeft namelijk nooit gezegd dat De Efteling racistisch bezig is en aangepakt moet worden en het bericht op de Facebook pagina is bedoeld als laster.

<update 30 december 2016>
Het lijkt erop dat het bericht over de bewering van Sylvana Simons is verwijderd, het is (nog) niet bekend of dit gedaan is door de beheerder van de pagina of door Facebook.
We houden het in de gaten en plaatsen (indien nodig) nog updates.

<update 2 januari 2017>
De pagina De Efteling is niet racistisch heeft een nieuw bericht geplaatst waarin beweerd wordt dat Sylvana Simons roept dat de Efteling moet worden gesloten door de racistische attracties. Ook dit is niet waar aangezien ze geen woord heeft gesproken over de Efteling.
Ook dit is bedoeld als laster.

<update 3 januari 2017>
Het lijkt erop dat het bericht van 2 januari inmiddels verwijderd is, het is hier niet bekend of het verwijderd is door de beheerder van de pagina of door Facebook.
We blijven het in de gaten houden en blijven updates plaatsen.

Bericht van 29 december 2016 (wat inmiddels verwijderd is)
 

Hieronder het bericht van 2 januari 2017
 


Hieronder de diverse dreigementen op het bericht van 29 december 2016 (originele afbeelding is afkomstig van een reactie van Hoaxmelding)
 

De Facebook pagina De Efteling is niet racistisch lijkt opgezet om de Efteling te steunen, maar hiervan klopt niks.
Deze pagina lijkt opgezet om zoveel mogelijk likes te verzamelen en om onrust en haat te creëren.

Tevens worden er in diverse berichten net gedaan alsof bekende Nederlanders uitspraken hebben gedaan dat de Efteling niet racistisch is zonder enige vorm van bronvermelding naar de uitspraken.

Hieronder de zogenaamde uitspraken van Johnny de Mol en Jan smit:
 


Hieronder de zogenaamde uitspraak van André Rieu:
 

De hoax lijkt gebaseerd op de uitlatingen van de actiegroep Stop Oppressieve Stereotypes van eerder dit jaar.
Deze groep vond dat attracties als Monsieur Cannibale en Carnaval Festival racistische stereotyperingen vertonen.
De groep Stop Oppressieve Stereotypes is een vage groepering waar Sylvana Simmons geen deel van uitmaakt.

De reactie's op de Facebook pagina De Efteling is niet racistisch zijn niet mals.
Er wordt zelfs geschreven dat Sylvana een nekschot zou moeten krijgen, en ook andere dreigementen worden hier geuit wat strafbaar is.
We kunnen hierdoor wel vanuit gaan dat deze pagina is opgezet om onrust te creëren en haat te zaaien.

Bronnen:https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/684398891720878 (Bericht over deze hoax bij collegapagina Hoaxmelding)

https://www.facebook.com/Artikel1NL/posts/370722719953552 (bericht op Facebook pagina van partij Artikel 1)

HOAX: Vluchteling trapt Petra uit Leeuwarden van de trap af op het station

Geplaatst 9 dec. 2016 22:31 door De Hoax-Wijzer   [ 18 dec. 2016 02:41 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 10/12/2016 | Update: 18/12/2016

Sinds december 2016 gaat er op clickbait website Not100 een bericht rond dat er een vrouw met de naam Petra uit Leeuwarden door een vluchteling van de trap zou zijn getrapt.
Het betreft hier een hoax aangezien het niet gaat om iets wat in Leeuwarden of zelfs in Nederland gebeurd is, het filmpje is wel echt maar is in Berlijn genomen met een beveiligingscamera bij metrostation Hermannstraße.
En het verhaal dat het om een vluchteling gaat is ook niet juist, het gaat hier om een dader die nog steeds voortvluchtig is en om deze reden is nog niet vast te stellen of het hier om een vluchteling/asielzoeker gaat of om iemand die in Berlijn woont.

Update 12 december 2016
Op de site van RBB (lokale omroep Berlijn/Brandenburg) en bij de Telegraaf staat nu dat er na aanleiding van de beelden een verdachte is aangehouden en wordt
ondervraagd door de politie in Berlijn.

Update 18 december 2016
De eerder aangehouden verdachte is inmiddels vrijgelaten omdat er geen bewijs was tegen de man voor medeplichtigheid bij deze zaak.
De politie heeft wel bekend gemaakt dat de identiteit van de dader bekend is, het gaat om een 27 jarige man uit Bulgarije en is inmiddels
ook aangehouden in Berlijn.

Het bericht op Not100 gaat als volgt:
 VLUCHTELING TRAPT PETRA UIT LEEUWARDEN VAN DE TRAP AF OP HET STATION (VIDEO)

Op de schokkende beelden is te zien hoe de man een sigaret op het station rookt en daarna Petra van de trap af trapt bekijk de video en deel dit aub zovaak mogelijk zodat het opgepakt kan worden en het liefst terug gestuurd wordt naar land van herkomst.


Bronnen:HOAX: DJ Tiësto / Tijs Michiel Verwest overleden na overdosis

Geplaatst 18 aug. 2016 12:13 door De Hoax-Wijzer   [ 18 aug. 2016 23:05 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 18/08/2016 | Update: 19/08/2016Sinds augustus 2016 circuleert het bericht dat Tijs Michiel Verwest, beter bekend als de Nederlandse DJ Tiësto, overleden is na een overdosis. Het betreft hier een hoax, die wordt verspreid door een Facebookpagina die eveneens onterecht de dood van andere bekende personen aankondigt. De link die door de Facebookpagina wordt verspreid stuurt de bezoeker veelal door naar een totaal ongerelateerde website.

Het circulerende bericht luidt als volgt:


de dood van Michiel Tijs Verwest Nederlandse DJ bekend als DJ Tiesto mogelijk overdosis wordt bevest
de dood van Michiel Tijs Verwest Nederlandse DJ bekend als DJ Tiesto mogelijk overdosis wordt bevestigd.
IMGUR.COM


la mort de Michiel Tijs obtient DJ néerlandais connu comme DJ Tiesto possible surdosage est confirmé
la mort de Michiel Tijs obtient DJ néerlandais connu comme DJ Tiesto possible surdosage est confirmé.
IMGUR.COM


Het bericht dat Tijs Michiel Verwest, alias DJ Tiësto, zou zijn overleden begon zich te verspreiden op 4 augustus 2016 door de Facebookpagina Ponies, Bronies & Pegasisters. Deze pagina bestaat reeds sinds 2013 en ging aanvankelijk inderdaad over pony's en mythische paarden (pegasus, eenhoorn). De laatste post van deze aard dateert van 7 december 2015, en op dat moment zou de pagina zo'n 3000 leden geteld hebben. In juli 2016 begon de pagina plots gebruikt te worden voor spamdoeleinden, en dit d.m.v. de verspreiding van neplinks over naaktstranden (met afbeeldingen van naakte vrouwen), vermeende camerabeelden van de aanslag in Nice, en de aankondiging van het overlijden van Nicolas Cage, Dwayne Johnson, Adam Sandler en DJ Tiësto. Mogelijk werd de pagina gekaapt d.m.v. een phishing-mail, of overhandigden de oorspronkelijke beheerders de pagina aan iemand anders (al dan niet tegen betaling). Sindsdien is het aantal leden van de pagina teruggevallen tot zo'n 2600.

Er is geen enkele aanwijzing of bevestiging dat DJ Tiësto zou zijn overleden in augustus 2016, en het is niet de eerste keer dat een hoax zijn dood heeft uitgeroepen. Dit geldt eveneens voor Nicolas Cage, Dwayne Johnson en Adam Sandler. Zulke hoaxberichten worden vaak verspreid met like farming- of clickbait-doeleinden. In dit geval verwijst de circulerende link naar een obscure website genaamd "NETXZONE" over financiën, zonder enige noemenswaardige inhoud. Wellicht is het de bedoeling om geld te verdienen met de advertenties die op die website getoond worden, wat typerend is voor de clickbait-methode. Het is mogelijk dat zulke links ook schadelijk kunnen zijn, door schadelijke programma's te laten downloaden of malware op je computer te plaatsen. Het is dan ook aangeraden om niet op deze links te klikken, noch ze verder te delen. Indien je ziet dat iemand deze hoax gedeeld heeft, kan je hem of haar best waarschuwen en vragen de hoax terug te verwijderen.

Gerelateerde hoaxberichten van diezelfde Facebookpagina zien er als volgt uit:
SEMI-HOAX: Waarschuwing voor aidsbesmetting door heroïnespuiten in bus & treinen

Geplaatst 10 jun. 2016 01:16 door De Hoax-Wijzer   [ 6 dec. 2016 04:49 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 10/06/2016 | Update: 6/12/2016Sinds mei 2016 circuleren er waarschuwingen voor heroïnespuiten die op de stoelen van treinen en bussen zouden liggen. De naalden zouden bovendien zeer giftig zijn en ervoor kunnen zorgen dat je besmet raakt met aids. In werkelijkheid gaat het om een anekdotische foto afkomstig uit Oostenrijk, en is er geen aanwijzing dat de banken en stoelen van het openbaar vervoer in Nederland en België hiermee bezaaid zouden zijn, noch dat mensen hierdoor besmet zouden zijn geraakt met HIV.

De circulerende hoax luidt als volgt:


📡ATTENTIE📡

Gelieve de stoelen in de bus & treinen, te controleren voordat u gaat zitten. Er kunnen namelijk heroïnespuiten tussen de openingen van de stoelen uitsteken. Deze naalden zijn zeer giftig wanneer je geïnjecteerd wordt loopt u kans om met aids besmet te raken. Massaal delen aub om iedereen te waarschuwen!


De hoax begon aanvankelijk in mei 2016 te circuleren in het Duits, en sinds juni 2016 doet ook een Nederlandstalige versie de ronde. Deze wordt sinds 5 juni 2016 verspreid door de Facebookpagina Bladi Dutch, wellicht met de bedoeling om zo meer leden naar hun pagina te lokken - zoals blijkt uit de uitdrukkelijke oproep tot "massaal delen". Kort nadien werd de hoax ook overgenomen door andere Facebookpagina's.

En op 5 december 2016 is deze waarschuwing ook verschenen op clickbait website Viralnext.

De circulerende foto is wel degelijk echt: begin mei werden deze spuiten aangetroffen op een zitbank in Badner Bahn bij Wenen in Oostenrijk. Dit werd door de lokale spoorweg bevestigd. Het betrof hier echter een eenmalig incident, en hoewel het mogelijk is dat dit opnieuw gebeurt was er geen aanwijzing dat meerdere spuiten of naalden op verschillende treinen werden achtergelaten. Er is ook geen geval bekend waarbij iemand besmet zou zijn geraakt door in contact te komen met de naalden.

Kort nadien begon diezelfde foto te circuleren als een waarschuwing voor zulke heroïnespuiten en besmette naalden, ook buiten Wenen en zelfs buiten Oostenrijk. Aangezien het ging om een uitzonderlijk en anekdotisch incident, is deze waarschuwing echter geheel zinloos en louter een vorm van kettingbrief. Er is al helemaal geen reden tot paniek in Nederland en België, waar de waarschuwing een maand later begon te circuleren, aangezien het incident in geen van beide landen heeft plaatsgevonden. Er zijn eveneens geen gevallen bekend waarbij mensen in België en Nederland besmet raakten met HIV als gevolg van een naald die rondslingerde op het openbaar vervoer.

In theorie is het wel mogelijk om besmet te raken met HIV (aids) d.m.v. een injectienaald die voordien gebruikt was door een aidspatiënt. Er kunnen immers resten van besmet bloed achterblijven op de naald, al is de duur van de potentiële besmetting veelal beperkt. HIV kan immers slechts een beperkte tijd overleven buiten het lichaam; de duur hiervan hangt af van omstandigheidsfactoren zoals de temperatuur. Een infectie kan echter enkel gebeuren indien het besmette bloed in contact komt met je eigen bloed d.m.v. je te prikken aan de naald (in een ader) of de naald in contact te brengen met een wonde. Zolang het virus niet rechtstreeks in je bloedbaan komt, is er dus in principe geen sprake van een besmetting. Het is eveneens niet mogelijk om besmet te geraken met HIV via voeding, insectenbeten of teken, zweet of speeksel, of gewoon contact met de huid (zonder verwondingen).

Hoewel het in theorie niet kan worden uitgesloten dat men gebruikte naalden kan aantreffen op het openbaar vervoer, is er geen reden om aan te nemen dat er op dit moment sprake is van een dreigend gevaar. De circulerende waarschuwingen berusten allemaal slechts op één anekdotisch incident in het buitenland. Het is dan ook aangeraden op de paniekzaaiende semi-hoax niet verder te verspreiden. De kans dat je spuiten of naalden zou aantreffen op een zitplaats in het openbaar vervoer is niet veel groter dan dat je er een ander scherp en snijdend voorwerp als afval of een giftige spin zou aantreffen. Ditzelfde geldt voor eender welke openbare plaats, zoals een zitbank in het park. Tevens is niet elke drugsnaald vanzelfsprekend besmet met HIV.


Bronnen:


HOAX: Bananen zijn ingespoten met HIV besmet bloed

Geplaatst 13 mei 2016 05:21 door De Hoax-Wijzer   [ 30 jun. 2016 01:34 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 13/05/2016 | Update: 30/06/2016Sinds mei 2016 circuleert er op internet een waarschuwing dat bananen uit Mexico en/of Guatemala ingespoten zouden zijn met bloed dat met HIV werd besmet. Het gaat hier echter om een hoax die een variant is op het verhaal dat hetzelfde gebeurd zou zijn met sinaasappels uit Algerije, wat eveneens een hoax is. Er zijn geen besmette sinaasappels, bananen of ander fruit aangetroffen, en bovendien is dit onmogelijk aangezien het HIV-virus in die omstandigheden niet kan overleven.

Er circuleren verschillende Nederlandstalige versies van de hoax op Facebook, zoals deze van 10 mei 2016:


PAS OP MENSEN BANANEN UIT MEXICO ZIJN INGESPOTEN MET HIV BESMET BLOED

er zijn ongeveer 2 miljoen trossen bananen van de week ons land binnen gekomen via Rotterdam haven  waarschuwing komt van de inter nationale gezondheidszorg deel dit bericht zovaak mogelijk met al uw vrienden en familie voordat er slachtoffers vallen en later zult uw hier meer nieuws over krijgen bekijk de 2 filmpjes aub hieronder en vergeet dit niet te delen

In juni 2016 begon volgende versie te circuleren:


📡ATTENTIE📡

Beste mensen, er zijn idioten die de definitieve oplossing hebben gevonden om je te besmetten met HIV POSITIEF, deze bananen komen vanuit het buitenland waar ze geïnjecteerd worden met bloed dat besmet is met hiv positief!!! Dus voordat je eet, eerst even de schil aan de binnen kant controleren. Vooral als je kinderen hebt. Massaal delen aub om iedereen te waarschuwen!

Volgens diverse verhalen zouden een miljoen bananen afkomstig uit Guatemala met HIV geinfecteerd bloed zijn ingespoten. De originele berichten zijn in het Spaans geschreven, maar daarna zijn er ook berichten in het Engels op diverse sites opgedoken. De Nederlandstalige versie van dit verhaal werd in mei 2016 verspreid door de valse nieuwssite Not100, onderdeel van Niet100/Koffiepauze, een clickbait- en valse nieuwssite die eveneens complottheorieën publiceert.

De versie waarin wordt beweerd dat bananen besmet zijn met HIV, is een variant van het bijna identieke verhaal van 2015, waarin sinaasappels uit Algerije besmet zouden geweest zijn. In dit geval is enkel het soort fruit veranderd, en de naam "Algerije" naar dat van een ander land. In de titel van het Not100-artikel wordt verwezen naar Mexico, terwijl het artikel inhoudelijk dan weer verwijst naar Guatemala, een buurland van Mexico. Het artikel blijft verder erg vaag en bevat de typische opstelling en portie taalfouten die men doorgaans kan verwachten van een valse nieuwssite. Andere versies zijn nog vager en spreken enkel over bananen "vanuit het buitenland".

De oudste versie van de hoax met de besmette sinaasappels kan worden getraceerd tot een tweet die dateert van 13 december 2014. De Arabische tweet bevat een afbeelding van de sinaasappel, maar maakt geen vermelding van Algerije en verwijst naar bloed dat besmet was met "virus C" (mogelijk hepatitis C). Op 19 februari 2015 deed de hoax zijn intrede op Facebook, gevolgd door de Engelse versie op 24 februari 2015 en nadien ook door Franstalige en Nederlandstalige versies met telkens dezelfde afbeeldingen. De versie van de geïnfecteerde banaan begon in februari 2016 in het Engels te circuleren.

Het kan sowieso worden uitgesloten dat er bananen of ander fruit in omloop zijn die met HIV besmet bloed zouden bevatten. Het is immers onmogelijk om HIV op deze manier over te dragen: het virus kan niet lang overleven buiten het lichaam, waardoor het niet mogelijk is om HIV op te lopen via voeding. Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat voeding in contact gekomen zou zijn met bloed dat besmet is met HIV, zou het virus vrijwel onmiddellijk sterven wanneer het in contact komt met lucht. HIV kan hoogstens enkele minuten overleven indien het zich niet in menselijke cellen en menselijke lichaamstemperatuur bevindt, en ook in gedroogd bloed sterft het virus.

Het is, in een extreem geval, dus enkel mogelijk om besmet te geraken indien je een banaan of ander stuk fruit consumeert die onmiddellijk ervoor werd geïnjecteerd met besmet bloed. Wanneer de banaan dan in de winkel ligt te wachten om door jou gekocht te worden, is er al een veel te lange tijd voorbij gegaan en zou een eventuele aanwezigheid van het HIV-virus volledig vernietigd moeten zijn. Ook het koken van voeding en zelfs je maagzuur zorgen ervoor dat het virus niet kan overleven in geconsumeerde voeding. Zelfs indien het allemaal wel mogelijk was, is er geen reden om aan te nemen dat de circulerende waarschuwingen terecht zijn. In zulk geval zouden er immers officiële waarschuwingen van overheden en gezondheidsinstanties worden gepubliceerd.

De rode kleur op de binnenkant van de banaan is wellicht slechts het gevolg van verrotting. Het verrottingsproces van bananen en ander fruit kan immers verschillende kleuren zoals bruin, zwart of donkerrood veroorzaken. Het gaat hier aldus om een hoax die vergelijkbaar is met oudere hoaxes omtrent besmette ananas, ketchup, pizza, Pepsi en geïnfecteerde naalden verstopt in tankstations. Ook beweringen dat fruit uit Thailand in 2013 werd besmet me HIV werden weerlegd door de Thaise ambassade. Het is aldus aangeraden het hoaxbericht niet verder te verspreiden.


- http://www.thatsnonsense.com/blog/hiv-infected-oranges-coming-libya-debunked/

- https://www.facebook.com/infoconstantine25/photos/a.297741813574184.95792.297552166926482/1011172718897753/ [bron van de hoax]

- http://www.snopes.com/politics/medical/hivoranges.asp

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxsinaasappelsuitalgerijezijningespotenmethivbesmetbloed

- http://www.hoax-slayer.net/bananas-injected-with-hiv-hoax-warning/

- http://www.cdc.gov/hiv/basics/transmission.html

- http://www.thatsnonsense.com/warnings-about-hiv-infected-bananas-and-fruit-spread-online/

- http://www.newyorker.com/magazine/2011/01/10/we-have-no-bananas

- http://urbanlegends.about.com/od/fooddrink/ss/Pepsi-HIV-Blood.htm

- http://www.brudirect.com/national/national/national-headlines/5549-embassy-debunks-rumours-of-hiv-tainted-products

1-10 of 186