OBSOLEET: Foto van man die pitbull slaat met vuist

De Hoax-Wijzer | 20/07/2013 | Update: 16/07/2014

De foto's van de man die zijn hond mishandelt zijn geen hoax, het gaat hier om een daadwerkelijk geval van dierenmishandeling. Het verhaal werd bekendgemaakt door de website Biobiochile.cl op 29 oktober 2012, en inmiddels is gebleken dat de man "Patrick Millar" of "Patricio Millar" heet. Hij zou werken als soldaat voor de Chileense overheid (sommige bronnen zeggen dat hij verbonden is aan een politieschool), maar werd inmiddels geschorst en opgepakt.

Het is dus zinloos om de oproep met de foto's nog te blijven verspreiden. Het gaat hier immers om een zaak die dateert van einde 2012 en dus niet langer actueel is, aangezien de dader reeds werd geïdentificeerd én aangehouden. Verdere verspreiding van de oproep kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat onschuldige mensen die toevallig op hem lijken hierdoor het slachtoffer kunnen worden van geweld ten gevolge van massahysterie.

DETAIL ONDERZOEK

Het gaat hier dus niet om een hoax, aangezien de circulerende foto's echt blijken te zijn. Deze zaak werd bekend op 29 oktober 2012 toen de ebsite Biobiochile.cl er voor het eerst over rapporteerde. Zij identificeerden de man met de naam Patrick Milar. De website pachnews.cl kwam vervolgens naar buiten met een screenshot van het Facebook profiel van "Patricio Millar", maar dit profiel is inmiddels reeds verwijderd. Inmiddels bestaat er wel een ander Facebook profiel van Patricio Millar, waarop foto's te zien zijn van dezelfde man die ook op zijn oud profiel stonden, maar er zijn geen bezwarende foto's meer op te bespeuren.

De verspreiding van de foto's op het internet bracht wereldwijd vele emotionele reacties teweeg. De website "The Rights of Animals" heeft zelfs een actie op touw gezet met een online petitie op change.org, die inmiddels bijna 30.000 handtekeningen verzameld heeft. Zij hebben verder onderzoek verricht, en geven ook aan dat de dader "Patricio Millar" heet en dat hij werkzaam zou zijn voor "het Chileense Parlement". De website Biobiolechile.cl, die voor het eerst met het verhaal naar buiten kwam, beweert echter dat hij tot een politieschool behoort, en niet dat hij zou werken voor het Chileense Parlement.

Op 30 oktober 2012 bevestigde de website terra.cl in een artikel dat de man in de foto Patrick Millar is, en dat de zaak onderzocht wordt. Helaas werd er nadien nog maar heel weinig bericht over het verdere verloop van het onderzoek. Wel meldde de website americanbullynews.com op 21 november 2012 dat Patricio Millar opgepakt is en berecht zou worden. Ze laten ook weten dat hij tewerkgesteld was als soldaat bij de Ambassade in Santiago De Chile, waar hij inmiddels geschorst is.

De zoektocht naar de man op de foto is aldus niet langer actueel, het gaat hier om een zaak die dateert uit 2012 en de dader is inmiddels reeds geïdentificeerd en opgepakt. Het is dan ook zinloos om de oproep met foto's nog te blijven verspreiden, en kan zelfs gevaarlijk zijn: mensen die een gelijkaardig uiterlijk hebben (en ze hoeven hiervoor helemaal niet in Chile te wonen) kunnen onterecht de dupe worden van massahysterie.

Bronnen:

- http://wafflesatnoon.com/2012/11/09/photo-of-man-punching-dog-real-or-hoax/

- http://www.facebook.com/photo.php?fbid=182053438622095

- http://www.biobiochile.cl/2012/10/29/nueva-denuncia-de-maltrato-animal-presunto-aspirante-a-carabineroo-ahorca-y-entierra-a-su-perro.shtml

- http://pachnews.blogspot.com.br/2012/10/aspirante-de-carabineros-ahorca-y.html

- http://www.facebook.com/patricio.millar.52/

- http://therightsoftheanimals.blogspot.be/2012/11/patrick-millar-animal-abuser.html

- http://www.change.org/petitions/criminal-prosecuters-in-santiago-de-chile-give-patricio-millar-the-maximum-punishment-for-his-abuse-of-dogs

- http://noticias.terra.cl/nacional/carabineros-abre-sumario-tras-polemica-foto-de-aspirante,cef2c6c5252ba310VgnVCM4000009bcceb0aRCRD.html

- http://americanbullynews.com/patricio-millar-caught/

SAMENVATTING

kom op mensen delen dat deze hufter gepak word en gestraft delen en nog eens delen

Sinds eind 2012 circuleert er op het internet een foto van een man die een pitbull bij de keel grijpt en tegen de muur houdt, en van plan is met zijn vuist te slaan. Vaak wordt er opgeroepen om die foto te verspreiden en zo de identiteit van de man op te sporen. Het gaat hier wel degelijk om echte foto's, maar de speurtocht is niet langer actueel: de man is intussen reeds aangehouden.

De foto wordt vaak op Facebook verspreid met volgend bijschrift: