HOAX: Facebook verwijdert inactieve accounts

De Hoax-Wijzer | 03/01/2014 | Update: 19/03/2014

Reeds verschillende jaren circuleert het bericht dat Facebook bezig is met het verwijderen van inactieve accounts, en de enige manier om dit te voorkomen zou het doorsturen zijn van datzelfde bericht naar 15 andere Facebook gebruikers. Het gaat hier om een hoax, Facebook is immers niet bezig met het verwijderen van inactieve accounts, en heeft ook nooit gevraagd om een status of privé-bericht door te sturen.

De circulerende tekst luidt als volgt:

Facebook is recentelijk steeds erg overbevolkt, er zijn veel leden dat klagen dat Facebook steeds zeer traag is. Uit gegevens blijkt dat de reden is dat er te veel niet-actieve leden zijn en aan de andere kant ookveel nieuwe Facebook leden.We verzenden dit bericht rond om te zien wie van de leden actief zijn of niet. Als je actief bent stuur dit ten minste aan 15 andere gebruikers (kopiëren + plakken) om aan te tonen dat u nog steeds actief bent. * Degenen die dit bericht niet versturen binnen 2 wekenworden verwijderd zonder aarzeling om meer ruimte te Creëren .*Stuur dit bericht naar al uw vrienden om mij te laten zien dat je nog steeds actief bent en u zal niet worden verwijderd.Oprichter van Facebook,Mark Zuckerberg

Dit bericht wordt in verschillende varianten reeds meer dan 10 jaar verspreid op het internet. Aanvankelijk ging het om online diensten zoals MSN, Hotmail en Yahoo, alsook andere websites die op dat moment het meest populair waren op het internet. Met de opkomst van Facebook, begon ook daar een aangepaste versie van het bericht te circuleren sinds 2007. Een Nederlandstalige versie doet inmiddels ook reeds sinds 2009 de ronde, meestal via privé-berichten maar soms ook als status.

Bij sommige online diensten kan het wel gebeuren dat inactieve accounts na verloop van tijd worden verwijderd, maar dit meestal pas nadat je hiervan via e-mail op de hoogte werd gebracht om je de kans te geven je account terug in gebruik te nemen. Tot op heden heeft Facebook echter geen enkele aankondiging gemaakt omtrent het verwijderen van inactieve accounts. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat je Facebook account zou worden verwijderd, tenzij je herhaaldelijk het Facebook reglement zou overtreden of zelf ervoor kiest om je account af te sluiten.

Zelfs indien Facebook, of eender welke andere voorname online dienst, zou besluiten om inactieve accounts te verwijderen, zal er nooit gevraagd worden om één of ander bericht door te sturen als bewijs dat je nog actief bent. Facebook kan immers perfect zien wanneer je het laatst actief was op je account, en hoeft dat dus helemaal niet te testen aan de hand van één of andere kettingbrief.

Andere varianten van dit soort kettingbrief hoaxes beweren dat je moet betalen voor Facebook tenzij je een status post (of dat je moet betalen voor WhatsApp als je een bericht niet doorstuurt), of de foto van Mark Zuckerberg moet delen als je geen video advertenties wil. Het doorsturen van dit soort hoaxes is geheel zinloos en creëert enkel onnodige bezorgdheid en desinformatie.

Bronnen:

- http://www.hoax-slayer.com/facebook-overpopulated-hoax.shtml

- Voorbeeld van verwijzing naar Nederlandstalige versie uit 2009: http://wina.ugent.be/forum/viewtopic.php?pid=86014#p86014