HOAX: Ter dood veroordeelde pedofiel wil kind eten als laatste maaltijd

De Hoax-Wijzer | 23/10/2014 | Update: 24/10/2014

Sinds eind september 2014 circuleert er op internet het verhaal van een ter dood veroordeelde pedofiel in Texas, die voor zijn laatste maaltijd gevraagd zou hebben om een kind op te eten. Het gaat hier om een hoax: het incident heeft nooit plaatsgevonden, maar werd verzonnen door de Belgische satire website NordPresse. Het verhaal werd aanvankelijk in het Frans en Engels gepubliceerd, maar de pseudowetenschappelijke complottheorieënwebsite World Unity heeft inmiddels ook een Nederlandstalige versie online gezet.

De Nederlandstalige versie luidt als volgt:

Een ter dood veroordeelde vraagt om een Kind als zijn laatste maaltijd

Doug Stephener een kannibalistische pedofiel veroordeeld tot de doodstraf in Texas vroeg dit weekend als zijn laatste maaltijd … een kleine jongen.

De man, die zal worden gexecuteerd middels een dodelijke injectie, volgende week verklaarde in zijn verzoek dat hij van een maximaal 8 jaar oud kind wilde genieten. Hij zei ook dat hij zou weigeren indien het kind van Aziatische oorsprong zou zijn.

Het Department of Corrections wordt verondersteld alle eisen van welke aard dan ook te accepteren. Dus kan het zijn dat ze een kinderlijk in een lijkenhuis aankopen om aan de wensen van Doug Stephener voldoen.

Walgelijk. Deze man is recht uit een horrorfilm. Als ik ooit heb gehoord van iemand die het verdiende om te sterven … dan deze man een belangrijke kandidaat. Wat een smerig walgelijk uitstrijkje op deze aarde. Hij dient te worden gecremeerd en de as in een vulkaan gedumpt. Yikes!

Het bizarre verhaal gaat over een man genaamd Doug Stephener uit Texas (Verenigde Staten), die in 2008 ter dood veroordeeld zou zijn voor verkrachting en kannibalisme van kinderen in zijn omgeving. Voor zijn laatste maaltijd zou hij niets minder gevraagd hebben dan een kind van maximum 8 jaar oud dat niet van Aziatische afkomst is, en bovendien zou het "Department of Corrections" deze wens niet kunnen weigeren. Wanneer we het verhaal van dichtbij bestuderen, blijkt al heel snel dat het hier gaat om een hoax: Doug Stephener bestaat helemaal niet, en het incident heeft nooit plaatsgevonden.

SATIRE WEBSITE

Het verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2014 door NordPresse, een Belgische satire nieuwssite die artikels in het Frans en (amateuristisch) Engels publiceert. Het spreekt aldus voor zich dat geen van die artikels ernstig genomen kunnen worden, en dat dit verhaal bij voorbaat als hoax kan worden beschouwd. Een bijkomend artikel, dat vreemd genoeg op 24 september 2014 werd gepubliceerd (en dus enkele weken eerder dan het eerste artikel), vertelt het vervolg van het verhaal: Texas zou voor de som van $ 25000 een klein meisje uit Angola (Afrika) gekocht hebben. Haar familie was akkoord met die verkoop, omdat ze ziek was en nog maar enkele jaren te leven had. Hoewel Stephener gevraagd had voor een jongen, zou hij na het zien van een foto van het kind vooralsnog akkoord gegaan zijn. In een derde artikel, gepubliceerd op 26 september 2014, wordt nog verteld dat Stephener weigerde het kind-met-champions-en-barbecuesaus te eten, omdat het vlees "te gaar" was. Hierdoor zou er moeten gezocht worden naar een nieuw kind, en zou zijn executie worden uitgesteld.

Geen enkele gerenommeerde nieuwsbron heeft dit verhaal gepubliceerd, en zelfs bij de sensatiebeluste tabloids zoals The Daily Mail of The New York Post wordt er niets over verteld. Indien het incident echt was gebeurd en effectief zoveel ophef had veroorzaakt in de Verenigde Staten, zouden er tal van krantenartikels over moeten te vinden zijn, en niet enkel een amateuristisch geschreven tekstje op een Belgische website. Naar goede gewoonte werd dit verhaal wél blindelings voor waar genomen en gepubliceerd op complottheorieënwebsites die geen enkele maatstaf van kritische en kwalitatieve journalistiek handhaven. Zo verscheen de hoax op 15 oktober 2014 op Before It's News, een website die vooral paranoïde complottheorieën publiceert. Op 18 oktober 2014 verscheen dan de Nederlandstalige versie op World Unity, een complottheorieënwebsite waarvan de auteur daadwerkelijk gelooft dat de maanlanding nep is en dat de wereld wordt geregeerd door buitenaardse wezens.

STEPHENER'S LAATSTE MAALTIJD

Hoewel bovenstaande argumenten in principe al volstaan om te concluderen dat het bizarre verhaal geheel verzonnen is, omdat een satire website de enige bron is, kan via bijkomende argumenten en bewijzen worden aangetoond dat er geen twijfel bestaat over deze hoax. Op de website van het Texas Department of Criminal Justice komt (of kwam) de naam Doug Stephener helemaal niet voor op de lijst van geplande executies. Ook in de lange lijst van reeds uitgevoerde executies is zijn naam geheel afwezig, evenals in de lijst van de zogenaamde "death row". In feite bestaat deze man helemaal niet, of toch niet met die naam.

De man op de foto is Shawn Phillips uit Bexar County (Texas), die in 2010 in het nieuws kwam omwille van een moord die hij had gepleegd op Mark A. Gabler. Volgens de nieuwsberichten zou Phillips vernomen hebben dat iemand van zijn familie was aangerand door Gabler, waarop hij had besloten de politie niet in te lichten maar "het probleem op zijn eigen manier op te lossen". Nadien werd het dode lichaam van Gabler aangetroffen in staat van ontbinding. Het spoor leidde naar Phillips, nadat deze de kredietkaart van Gabler had gebruikt om aankopen te doen op het internet en in Walmart. Phillips bekende schuld. Hoewel de meeste krantenartikels over het incident geen foto tonen van Shawn Phillips, is hij wel te zien in sommige videoreportages, en zelfs in een NBC News reportage uit 2012 betreffende zijn overgewicht. Hij kreeg echter nooit de doodstraf, en er is geen aanwijzing dat hij een pedofiel of kannibaal zou zijn.

Zelfs al had de fictieve Doug Stephener echt bestaan, en had hij daadwerkelijk een kind verzocht als zijn laatste maaltijd, zou dit vooralsnog een onmogelijk scenario zijn. De staat was immers nooit verplicht om de wensen voor een laatste maaltijd van een ter dood veroordeelde in te wilgen, hoewel het lange tijd traditioneel de gewoonte is geweest om dit wel te doen. In 2011 werd er bovendien een einde gemaakt aan die traditie, wanneer een ter dood veroordeelde had gevraagd om een wel erg uitgebreide maaltijd. Hij vroeg immers twee chicken-fried steaks, een bacon-cheeseburger met drie lagen vlees, gefrituurde okra, een halve kilogram barbecue, drie fajita's, een pizza met vlees, een grote coupe met ijs, en pindakaas-toffee met gemalen pinda's. Deze wens werd voor hem uitgevoerd, maar de veroordeelde heeft van dit alles helemaal niets gegeten. Sinds dit incident heeft geen enkele ter dood veroordeelde nog een laatste maaltijd naar keuze gehad, en dus ook niet Doug Stephener als hij echt had bestaan.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/inboxer/hoaxes/lastmeal.asp

- http://nordpresse.be/man-sentenced-to-death-asks-for-child-as-his-last-meal/?lang=en [bron van de hoax]

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/lijst-van-satire-websites

- http://nordpresse.be/a-child-has-been-found-for-the-last-meal-of-a-man-sentenced-to-death/?lang=en [bron van de hoax]

- http://nordpresse.be/the-sentenced-to-death-refuses-to-eat-the-child-because-it-is-overcooked/?lang=en [bron van de hoax]

- http://beforeitsnews.com/alternative/2014/10/a-man-sentenced-to-death-asks-for-a-child-as-his-last-meal-3045608.html [bron van de hoax]

- http://rationalwiki.org/wiki/Before_It%27s_News

- http://worldunity.me/een-ter-dood-veroordeelde-vraagt-om-een-kind-als-zijn-laatste-maaltijd/ [bron van de hoax]

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/World_Unity

- http://www.tdcj.state.tx.us/death_row/dr_scheduled_executions.html

- https://web.archive.org/web/20140909144220/http://www.tdcj.state.tx.us/death_row/dr_scheduled_executions.html

- http://www.tdcj.state.tx.us/death_row/dr_executed_offenders.html

- http://www.tdcj.state.tx.us/death_row/dr_offenders_on_dr.html

- http://latest.com/2014/10/death-row-inmate-texas-asked-child-last-meal/

- http://www.mysanantonio.com/default/article/Man-accused-of-killing-in-retaliation-for-alleged-824223.php

- http://www.kens5.com/story/news/local/2014/06/18/10762159/

- http://www.nbcnews.com/id/21134540/vp/50160264#50160264

- http://latimesblogs.latimes.com/nationnow/2011/09/texas-ends-death-row-inmates-final-meals.html

- http://www.theguardian.com/world/2011/sep/23/texas-execution-ends-final-meal