HOAX: Mannen leggen takken op de weg om rijdende vrouwen te doen stoppen

De Hoax-Wijzer | 27/03/2014 | Update: 07/04/2014

Momenteel circuleert er een waarschuwing dat mannen takken op de weg zouden leggen om zo nietsvermoedende vrouwen die voorbij rijden te doen stoppen, en ze vervolgens aan te randen. Het gaat hier echter om een hoax, er is geen enkele aanwijzing dat deze techniek zou worden toegepast.

De waarschuwing werd op Facebook geplaatst op 21 maart 2014, en luidt als volgt:

DAMES, HEB JULLIE VOLLEDIGE AANDACHT NODIG OMGEVING HASSELT!!!!ER ZIJN MANNEN DIE ROND EEN UUR OF 8 SAVONDS TAKKEN OP DE WEG LEGGEN, EN WANNEER JIJ ALS RIJDENDE VROUW UITSTAPT EN DE TAKKEN WILT VERPLAATSEN WORD JE AANGEVALLEN DOOR HUN EN GOED AANGEPAKT!!!!!!!!!! ER ZIJN ONDERTUSSEN AL 3 SLACHTOFFERS. ALS JE DIT MERKT, STAP NIET UIT EN KEER GEWOON MET JE WAGEN OM!!!!!!!!!!!!!!!!!-GEEF HET DOOR-

Een variant op deze tekst luidt als volgt:

Opgelet! 3 mannen hebben een vriendin van mij aangevallen op straat in Enschede! Zij reed op de Zuid Esmarker Rondweg toen er 3 mannen takken op de weg aan het leggen was. Toen zij uitstapte, is zij flink aangepakt! Dus.. NIET uit je auto stappen... Gelijk rechtsomkeer maken en NIET meer omkijken als je takken op de weg ziet liggen!!!!

Gewaarschuwd mens telt voor...

en bevat ook volgend bijschrift:

WAARSCHUWING VOOR VROUWEN IN ENSCHEDE!!!! DELEN PLEASE.. HEEL BELANGRIJK! VROUWEN WORDEN SEKSUEEL AANGEVALLEN DOOR DEZE MANNEN WANNEER ZIJ UIT DE AUTO STAPPEN WEGENS OBSTAKELS OP DE WEG (VAAK AFGELEGEN WEGGETJES). ER STAAT EERDER AL EEN SPOTTER DIE KIJKT OF ER EEN VROUW ACHTER HET STUUR ZIT. VERVOLGENS WORDEN DE AANVALLERS INGESEIND. WEES DUS VOORZICHTIG EN CONFRONTEER ZE VOORAL NIET!!! 0900-8844 BELLEN EN DOORRIJDEN IS HET ADVIES VAN REGIO POLITIE TWENTE. OOK WANNEER JE PERSONEN AANTREFT LANGS DE KANT VAN DE WEG DIE ZICH VERDACHT GEDRAGEN BEL JE 0900-8844!

In de eerste versie zouden mannen deze techniek toepassen in Hasselt (België) en zouden er reeds drie slachtoffers gevallen zijn. Er is echter geen enkele aanwijzing dat zulke incidenten zouden plaatsvinden, of hebben plaatsgevonden, in Hasselt. Ook elders in België of Nederland is er geen geval van deze aard bekend. Op zich is deze methode bovendien erg onhandig: het leggen van takken op de weg zal niet garanderen dat voorbijrijdende autobestuurders zullen stoppen. In de meeste gevallen zal men trachten de takken te ontwijken door ernaast te rijden. Ook is het lang niet zeker dat de eerstvolgende auto bestuurd wordt door een vrouw.

Het lijkt erop dat deze hoax een variant is op die van het kind in de autostoel langs de weg. Ook dat verhaal berust niet op waargebeurde feiten, en er is geen enkel bewijs dat criminelen of bendes gebruik maken van deze tactiek om nietsvermoedende mensen te doen stoppen. Kortom, het gaat hier aldus om een hoax die slechts onnodige onrust zaait en dus best niet kan verspreid worden.

De tweede versie van het verhaal is erg gelijkaardig aan de eerste, maar de plaats van het delict verhuist plots naar Enschede (Nederland). Het gaat in dit geval echter om een satirische grap die deel uitmaakt van een persoonlijk experiment met de intentie om aan te tonen hoe makkelijk mensen nepwaarschuwingen geloven en delen op Facebook. Op 28 maart 2014 verscheen er een artikel over in Tubantia, waar politiewoordvoerder Ben van Ingen Schenau dit soort acties afraadt, omdat een hoax mensen ongerust kan maken ondanks alle goede bedoelingen. Het is bovendien mogelijk dat onschuldige mensen, die zich toevallig 's avonds aan de kant van de weg bevinden, op die manier vals beschuldigd worden.

Bronnen:

- Versie 1: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=674992689228165&id=659722197421881

- Versie 2: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=629406860471972

- http://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/277549855739119/

- http://www.gestolengrootmoeder.nl/wordpress/het-broodjeaapexperiment/

- http://www.tubantia.nl/regio/enschede/nepverhaal-van-enschedese-waarschuwt-tegen-nepverhalen-1.4290154

- https://www.youtube.com/watch?v=ChaCzFR2xWU