HOAX: Kind in autostoel langs de weg / eieren op voorruit auto

De Hoax-Wijzer | 17/02/2013 | Update: 10/06/2016

Sinds kort gaat er een Nederlandstalige versie van een oude Engelstalige hoax de ronde, waarin wordt gewaarschuwd voor overvallen via een nep-kind dat in een autostoel langs de weg staat, of eieren die tegen de voorruit van de auto worden gegooid. Deze waarschuwingen zijn echter geheel bogus.

Hoewel deze hoax reeds de ronde doet sinds 2009, luidt de meest recente Nederlandstalige versie als volgt:

Hoe verzinnen ze het..... Terwijl 1 van mijn vrienden dit weekend op een avond, op een rustige landweg reed om naar huis te gaan, zag ze even verder langs de weg een kind in een autostoeltje, bedekt met een deken. Ze kon niet uitleggen waarom en om welke reden ook, maar ze heeft besloten om niet te stoppen, zelfs toen alle soorten van schuldig verzuim door haar hoofd gierden. Toen ze aankwam op haar bestemming, belde ze de politie die haar vertelde dat ze zouden gaan kijken Dit is waarvan ze haar op de hoogte stelden voordat ze ter plaatse gingen controleren .... : Er zijn verschillende dingen die je zou moeten weten deze dagen ... Gangs, Roma en dieven aarzelen nu niet om diverse strategieën toe te passen, zodat automobilisten (vooral vrouwen) hun voertuig stoppen om te gaan kijken naar een "achtergelaten baby" . De methode die wordt gebruikt door sommige bendes is, volgens de lokale politie, inderdaad het plaatsen van een autostoel langs de weg ... waarin een nep-kind zit. Merk op dat de autostoel meestal wordt geplaatst in de buurt van een bos of in de buurt van een veld waar het gras hoog is. De automobilist - een vrouw meestal - als ze de pech heeft om te stoppen, wordt meegesleept in het bos, geslagen en verkracht en voor dood achtergelaten , waarna ook de auto wordt gestolen. Is het een man, wordt deze meestal heftig geslagen, beroofd en misschien voor dood achtergelaten, waarna eveneens zijn voertuig wordt gestolen. Stop niet, IN GEEN ENKEL GEVAL! Bel 112 en meldt dit zo snel mogelijk. Vertel wat je zag en waar, maar stop in geen enkel geval en vervolg uw weg. Een ander veel voorkomend scenario:Als je 's nachts rijdt en je krijgt een ei op je voorruit, STOP DE AUTO VOORAL NIET OM TE CHECKEN OF JE AUTO BESCHADIGD IS, gebruik de RUITENWISSERS NIET en vooral de ruitensproeiers niet of ook geen gewoon water, want door de mengeling van ei met vloeistof wordt het ei kleverig en bedekt je voorruit voor 90 %. Probeer het maar eens als je thuis bent. Wordt u gedwongen langs de weg te stoppen kan u het slachtoffer worden van deze potentiële criminelen. Dit zijn een aantal nieuwe technieken gebruikt door de maffia. AUB stuur dit door naar al je vrienden en laat hen attent zijn ... !!

Een versie van 6 juni 2016 luidt als volgt:

LET OP !! BESTUURDERS MET VAKANTIEBESTEMMING !!!

Onderwerp: Roofovervallen langs de snelwegen.

Als je op de snelweg rijdt (dit geldt voornamelijk voor nachtelijke

ritten ) en ze gooien vanaf bruggen eieren op je voorruit (!!!), zetten de meeste mensen hun ruitenwissers en sproeier in werking.

Gebruik echter geen ruitenwisser en/of water maar rij gewoon verder door tot dat je op een veilige locatie kunt stoppen. Indien je n.l. eieren met water mengt, wordt het een melkachtig substantie en zie je helemaal niets meer! Je bent of wordt dan gedwongen om te stoppen en zo wordt je dan het slachtoffer van een roofoverval. De handlangers van de eierengooiers rijden namelijk vlak achter je. Dit is de nieuwste techniek die wordt gebruikt door de (slimme) criminelen.

Stop op een veilige plaats zodat je veilig de eieren met een papieren zakdoek of tissue kunt verwijderen.

Verspreid dit bericht op zo groot mogelijke schaal.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit bericht is gebaseerd op waargebeurde feiten, en er bestaan geen legitieme politie waarschuwingen voor deze criminele werkwijze. De oorspronkelijke versie van dit bericht zou beweren dat deze techniek wordt toegepast door bendes als "initiatieritueel" in het Verenigd Koninkrijk, maar dit wordt door de politie ontkend. Het bericht is op zijn beurt dan weer een variant van een zogenaamde waarschuwing voor "National Gang Week" (Nationale Bendeweek) van "the Tennessee Department of Correction", wat circuleerde in de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland maar dus ook geheel bogus is. De effectieve Tennessee Department of Correction heeft dit bericht dan ook ontkracht in een aankondiging. De politie van Walla Walla County in Washington (VS) heeft in 2010 eveneens aangekondigd dat het om een hoax gaat, alsook de politie van Harrisonburg, Virgina en van Nieuw Zeeland.

Het hoaxbericht beweert bovendien dat de persoon, die zulk een kind in een autostoel naast de weg zou hebben opgemerkt, niet gestopt is maar besloten heeft van door te rijden, waardoor deze dus nooit kan weten of het wel degelijk een echt kind of een nep-kind (bv. een pop) was, en wat er dan zou gebeurd zijn moest de bestuurder toch gestopt zijn. Ook de zogenaamde uitleg dat de persoon in kwestie nadien van de politie kreeg, is aldus geheel bogus.

EIEREN OP DE VOORRUIT

Ook de bijkomende waarschuwing, waarbij overvallers eieren zouden gooien tegen de voorruit van voorbijrijdende auto's, is geheel bogus. Het bericht bestond aanvankelijk als een aparte hoax op zich, maar wordt de laatste jaren voornamelijk samen met het verhaal van het nep-kind in de autostoel verspreid. Hoewel dit soort van overval theoretisch dus niet onmogelijk is, bestaat er geen bewijs dat deze techniek ooit werd toegepast door overvallers. Het zou bovendien ook een erg ineffectieve vorm van overval zijn, omdat het gebruik van ruitenwissers de eierensmurrie op de voorruit toch voldoende en snel genoeg zou kunnen verwijderen, waardoor het niet nodig is om meteen de auto aan de kant te zetten. Het is bovendien onmogelijk om te bepalen dat dan exact 90% van je voorruit bedekt zou zijn, aangezien dit afhangt van de precieze impact (invalshoek, snelheid, ...) en ook zonder het gebruik van ruitenwissers onwaarschijnlijk zoveel van je zicht zou blokkeren.

Tenslotte zou de auto na zo'n voorval nog steeds talloze meters afgelegd hebben aan een gangbare snelheid van bv. minimum 50 km/u, vooraleer de bestuurder deze aan de kant kan zetten, waardoor de overvallers op een hele korte tijd ter plaatse zouden moeten kunnen zijn, wat erg onpraktisch is. Ook het plaatsen van een extra man verderop is problematisch, aangezien er nooit exact kan worden ingeschat hoeveel meter de auto nog verder zal rijden vooraleer te stoppen. Indien de bestuurder dan een bende vanop afstand ziet komen aanlopen, is de kans alsnog groot dat deze ophoudt met zijn voorruit proper te maken en doorrijdt nog vooraleer de overvallers ter plaatse zijn. Dit alles vereist dan bovendien ook nog dat de overvallers met juiste precisie voldoende eieren kunnen gooien naar een rijdende auto, wat op zich al een kunst is. En dan moeten de overvallers nog het geluk hebben dat het geen auto is waar vijf mensen in zitten (iets wat ze onmogelijk snel genoeg kunnen zien om dan nog tijdig en gericht eieren naar de voorruit te gooien), waardoor hun overvaltechniek wel eens op een sisser zou kunnen aflopen als de inzittenden van de auto hen zouden overmeesteren.

CONCLUSIE

De waarschuwingen voor het nep-kind in een autostoel langs de weg, en het smijten van eieren tegen de voorruit van een auto, heeft geen enkele basis in waargebeurde feiten, en wordt door geen enkele politiewaarschuwing gesteund. Hoewel het uiteraard steeds opletten geblazen is voor potentiële car-jackings of andere potentiële vormen van overvallen, is het geheel zinloos om deze hoax verder te verspreiden. Het bericht zaait enkel onnodige paniek, en heeft bovendien als gevolg dat de politie kostbare tijd verliest met het beantwoorden van bezorgde oproepen omtrent berichten die slechts bogus zijn. We raden dan ook aan om de hoax niet verder te verspreiden, en als je merkt dat vrienden deze hoax sturen via e-mail of verspreiden via Facebook of andere sociale media, waarschuw hen dan dat het slechts een hoax betreft.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/snorizegem/posts/10207967015587518 [bron van de hoax]

- http://www.hoax-slayer.com/infant-car-seat-gang-warning.shtml

- http://web.archive.org/web/20101119104140/http://news.tennesseeanytime.org/node/4186

- http://www.nbcrightnow.com/Global/story.asp?S=12989764

- http://www.whsv.com/news/headlines/79076402.html

- http://www.stuff.co.nz/national/crime/4084453/Police-warn-against-hoax-emails

- http://www.hoax-slayer.com/egg-windshield-robbery.shtml

- http://urbanlegends.about.com/od/crime/a/eggs_windshield_crime_alert.htm