SEMI-HOAX: Wicky framboos drink veroorzaakt voedselvergiftiging

De Hoax-Wijzer | 18/09/2013 | Update: 17/07/2014

Voor iedereen die wel eens Wicky (framboos!) drinkt! Voorlopig even geen drinken daarvan kopen! Er is een jongentje in het ziekenhuis opgenomen wegens voedselvergiftiging! Is niet de eerste melding!!!! DELEN!!!!

Momenteel verspreidt zich op Facebook een waarschuwing voor de Wicky drink met smaak "framboos". Het product werd inmiddels teruggeroepen door de fabrikant, maar er is geen gevaar voor de gezondheid en dus ook niet voor een voedselvergiftiging.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

Naar aanleiding van deze waarschuwing ontstond er onrust over de eventuele gevaren van de Wicky drink met de smaak framboos. Ook op klacht.nl werd in de voorbije weken geregeld gemeld dat er iets mis was met de smaak, of dat consumptie braakneigingen veroorzaakte. Geen enkel van de vermelde klachten wees op een voedselvergiftiging.

In de meeste gevallen werd gemeld dat de vervaldatum 28 juli 2014 is, wat deed vermoeden dat het gaat om een probleem met een specifieke partij van deze Wicky framboos drink. Dit werd inmiddels ook bevestigd door het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, en zij hebben na overleg met de fabrikant inmiddels een terugroepactie opgestart.

De NVWA liet weten dat de "chemische smaak, lijkend op reinigingsmiddel" het gevolg is van een besmetting van de grondstof fruit met een bacterie (Alicyclobacillus) die in lage aantallen al een smaakafwijking geeft. Deze bacterie komt echter van nature voor in fruit en is dus niet schadelijk voor de volksgezondheid. Het is dus niet mogelijk dat het drinken van dit product de oorzaak is van een voedselvergiftiging, zoals wordt beweerd in het circulerende bericht.

CONCLUSIE

Hoewel er dus wel degelijk iets mis is met de smaak van een ganse partij Wicky drink framboos, is er geen gevaar voor de gezondheid indien je alsnog de frisdrank geconsumeerd zou hebben. Er is dan ook geen gevaar voor een voedselvergiftiging. Het circulerende bericht is dus misleidend en zaait onnodige paniek.

Bronnen:

- http://www.vwa.nl/actueel/waarschuwingen/waarschuwing/2038361/terugroepactie-wicky-fruitdrink-framboos

- http://www.klacht.nl/wicky-drinks/

- http://www.nu.nl/binnenland/3578941/besmet-fruitdrankje-wicky-schappen.html

- http://nos.nl/artikel/552696-braakneigingen-door-pakjes-wicky.html

- http://www.wickydrinks.nl/