HOAX: Deel en win een iPhone/MacBook/Samsung Galaxy/Playstation/XBox/BMW/reis naar New York

De Hoax-Wijzer | 22/04/2013 | Update: 14/11/2014

Reeds geruime tijd wordt Facebook geteisterd door verschillende bogus en zelfs frauduleuze "deel & win" wedstrijden waarbij dure cadeau's worden beloofd maar uiteindelijk niets wordt weggegeven. Niettemin wordt dit soort wedstrijden massaal gedeeld door tienduizenden Facebook-gebruikers, waardoor de oplichter achter zulke pagina's in staat is om duizenden euro's of dollars te verdienen.

Veelal gaat het om wedstrijden met zulk onderschrift:

Maak nu kans op een limited edition roze macbook air! Die niet in de reguliere verkoop mag, vandaar geven we hem weg!

Nog meer kans maken op de iPhone 5? Bestel dan 500 visitekaartjes op www.webdesign-support.nl/bestel.php

Win een iPhone 6!! WIL JIJ KANS MAKEN? !!LIKE & DEEL!! Ben jij een winnaar? Bekijk nu of je gewonnen hebt via de volgende links!!

De iPad word verloot onder alle facebook delers zodra er 50 deelnames zijn op www.applewinnen.nlMeer kans maken? Er word nóg een iPad verloot iedere keer dat er 50 deelnames zijn opwww.applewinnen.nl: doe mee met de PostcodeLoterij a € 11,50 per lot, krijg minimaal € 15 terug op uw rekening, en maak kans op een iPad bij iedere 50 deelnemers.

Volg de stappen en krijg tot 100 extra levens in jouw eigen Candy Crush. Of wat dacht je van de JACKPOT->> 1000 extra levens!

Wil jij in deze Volkswagen Up rijden? Bij 5000 likes wordt deze auto verloot

Wij mogen een BMW 120D serie weggeven met sportpakket waardoor het net een M1 is! Like onze pagina en deel dit bericht. Dan pas maak je kans op deze fantastische auto.

Wij van 'I like New York' mogen twee tickets naar New York weggeven. Inclusief 3 hotel overnachtingen! Reis naar Rome winnen? Klik --►

Dit is slechts een greep uit de talloze bogus wedstrijden die op Facebook terug te vinden zijn. Hoewel tienduizenden mensen hieraan deelnemen met de oprechte hoop de hoofdprijs te winnen, zijn deze wedstrijden slechts een hoax en vaak zelfs een kwestie van fraude. Elke keer een zogenaamde bogus wedstrijd-foto wordt gedeeld, speelt men dan ook in de kaarten van een oplichter.

HOE HERKEN JE EEN BOGUS WEDSTRIJD?

Een bogus "deel & win" wedstrijd kan je in principe heel makkelijk herkennen aan de volgende punten:

- De pagina heeft vaak (maar niet altijd) dezelfde naam als de actie, zoals "Win een Iphone 5" en niet de naam van een handelszaak die verantwoordelijk is voor de actie.

- Er staat nergens een duidelijke vermelding van een handelszaak: naam, adres, website, andere contactgegevens.

- Er staan vaak (maar niet altijd) spelfouten in de tekst.

- De beloofde prijs is erg duur of onrealistisch: dure iPhones, iPads, auto's, reizen naar New York, enz... en in bepaalde gevallen gaat het om nieuwe modellen van smartphones of andere technologische snufjes die nog niet eens op de markt zijn.

- De beloofde prijs wordt uitgereikt in grote hoeveelheden omdat "de seal gebroken is en ze niet meer verkocht kunnen worden". Ook in dat geval zal een echte handelaar ze niet gratis weggeven via een wedstrijd.

- De foto is willekeurig van het internet geplukt en vaak zelfs van een verouderd model, bewerkt met een fotoprogramma, of een onjuist model (bv. foute stroomstekker voor België en Nederland).

- In sommige gevallen wordt er gevraagd om extra stappen te ondernemen om "nog meer kans te maken om te winnen". Je moet dan visitekaartjes bestellen, naar een duur betaalnummer bellen, of enquêtes invullen; allemaal dingen waar de oplichter aan verdient zonder dat hij ooit maar één prijs zal weggeven.

Als één of meerdere van deze punten van toepassing is op een "deel & win" wedstrijd, gaat het zo goed als altijd om een bogus wedstrijd en wordt het sterk afgeraden om deel te nemen. Hieronder lees je waarom.

Op deze link vind je een lijst van de door ons gekende bogus wedstrijden, maar deze lijst is helaas nooit volledig:

https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/zwarte-lijst-van-facebook-wedstrijden

WAT IS DE BEDOELING VAN EEN BOGUS "DEEL & WIN" WEDSTRIJD?

Het spreekwoord "baat het niet, schaadt het niet" gaat hier niet op. Hoewel het delen van een foto van zulke wedstrijden op zich onschuldig lijkt, zitten er wel degelijk malafide intenties achter. Het spreekt immers voor zich dat er niemand zomaar wat dure spullen zoals smartphones en laptops gaat uitdelen, laat staan dat ze er 5000 exemplaren gratis van zouden verloten, enkel en alleen maar door een foto te delen en een pagina leuk te vinden.

Waarom dan wedstrijden uitschrijven als je geen prijzen uitreikt en dit niet uitgaan van een officiële handelszaak?

Vaak zijn de vereisten tot deelname het delen van de foto, en het leuk vinden van de pagina zelf, en net om dat laatste is het allemaal te doen. De beheerder van zulke pagina's tracht op zo kort mogelijke tijd (en met zo min mogelijk inspanning) zoveel mogelijk leden te verwerven. Ook het delen van de foto draagt hieraan toe, omdat dit de bekendheid van de wedstrijd verder verspreidt onder de FB-vrienden van de deelnemers, die op hun beurt dan ook weer lid worden.

Vaak loopt het aantal leden van zo'n pagina op tot in de tienduizenden en meer, en dat zorgt ervoor dat zo'n Facebook pagina plots veel geld waard wordt. De pagina wordt bijgevolg dan te koop gezet (vaak voor honderden of zelfs duizenden euro's) en aldus opgekocht door spammers. Zij veranderen dan de beschrijving van de pagina (de naam zelf kan niet gewijzigd worden als een pagina meer dan 200 leden heeft) en ze kunnen ogenblikkelijk een grote massa mensen bereiken om hun spam naartoe te verspreiden.

Kortom, je kan dus beter niet lid worden van Facebook pagina's die bogus wedstrijden uitschrijven, en moest je zo'n pagina toch eerder al "leuk" gevonden hebben, kan je deze best zo snel mogelijk weer ont-leuken. Deelnemen aan dit soort "deel & win" wedstrijden is sowieso geen goed idee, en je kan ook best je vrienden sensibiliseren om eventueel gedeelde foto's van bogus wedstrijden best terug weg te halen (al zal je hierbij soms wel op weerstand botsen, jammer genoeg, of reacties krijgen zoals "je weet maar nooit, het kan geen kwaad, ...").

Hieronder vind je een voorbeeld van een Facebook pagina die te koop werd aangeboden voor maar liefst $7000 USD.

http://www.warriorforum.com/warrior-forum-classified-ads/666908-1-020-000-facebook-fan-page-sale.html

HOE KAN IK EEN BOGUS WEDSTRIJD RAPPORTEREN?

Op onze website vind je geïllustreerde instructies die je stap voor stap vertellen hoe je iets kan rapporteren op Facebook:

https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/verdere-info/eenbogusfacebookpaginarapporteren

LEGITIEME "DEEL & WIN" WEDSTRIJDEN OP FACEBOOK?

Volgens het Facebook reglement is het niet toegestaan om een wedstrijd of actie te organiseren op Facebook.com, waarbij deelnemers gebruik dienen te maken van de Facebook functionaliteit. Bijgevolg is het volgende dus NIET toegestaan:

- Een wedstrijd waarbij je een foto, status of andere post moet delen

- Een wedstrijd waarbij je een foto of dergelijke moet uploaden

- Een wedstrijd waarbij je moet reageren op een bericht (bv. de kleur die je verkiest voor de te winnen smartphone of laptop)

- Een wedstrijd waarin je jezelf moet taggen in een foto of bericht

- De winnaar van een wedstrijd aankondigen via Facebook

Er zijn wel degelijk wedstrijden die inbreuk maken op dit reglement, en toch een prijs uitreiken aan een willekeurige winnaar. Meestal zie je hier dan wel degelijk een vermelding staan van de desbetreffende handelszaak die de actie organiseert, een exacte einddatum van de wedstrijd, en gaat het veelal om een meer aannemelijke prijs dan dure iPhones of Macbook Pro's.

Ook al zijn deze acties wellicht goed bedoeld omdat er wel degelijk een prijs wordt uitgereikt, en maken zelfs grote en bekende bedrijven hier soms gebruik van, blijven zulke wedstrijden een oneerlijke praktijk. De beheerder van een Facebook pagina kan immers enkel zien wie een bepaalde foto of post deelt met status "openbaar", en mensen die dit delen met status "enkel vrienden" komen dus per definitie niet in aanmerking. Zij kunnen dit echter niet weten, aangezien zulke wedstrijden dit meestal niet vermelden, en denken dus kans te maken op een prijs die ze nooit zullen ontvangen.

Meer informatie vind je op onze website:

https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/verdere-info/deelwinwedstrijdenopfacebookeeninbreukophetreglement

https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/verdere-info/eenboguswedstrijdopfacebookwatishet