HOAX: Op 15 april niet gaan tanken

De Hoax-Wijzer | 05/03/2013 | Update: 16/07/2014

Momenteel doet een oproep de ronde om niet te tanken op 15 uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. De oproep is echter verouderd en is bovendien onjuist en misleidend. Hoewel de intentie ongetwijfeld goed bedoeld was, is het zinloos om dit bericht verspreiden.

De Nederlandstalige versie luidt als volgt:

Op 15 april niet gaan tanken zolang de prijs zo hoog blijft.

Koop alleen wat noodzakelijk is voor uw verplaatsingen:

in april 1997 was er één dag op internationaal vlak waar geen brandstof werd gekocht uit protest tegen de brandstofprijs. Dezelfde avond daalde de prijs met 6,5 cent per liter.

Gelieve dit te delen want dit is de enige manier om deze opstand tot stand te laten komen.

Bovenstaande tekst circuleert sinds begin 2012, maar is eigenlijk gebaseerd op een Engelstalige oproep die, met soms andere verwoording en soms andere data (bv. 15 mei) reeds verspreid wordt sinds 2007. De inhoud ervan is veelal min of meer hetzelfde, maar echter onjuist en bovendien misleidend. De oproep heeft in 2007 absoluut niets uitgehaald, net zoals het ook niets veranderd heeft in 2012, en dit jaar zal dit niet anders zijn. Gelukkig zijn er wel andere manieren om te "protesteren" tegen hoge brandstofprijzen.

De bewering dat er in 1997 een succesvolle actie van die aard plaatsvond, is geheel onjuist. Er was echter wel een actie in 1999 die de aandacht van de media heeft kunnen trekken, maar het verhoopte resultaat bleef uit: er vond helemaal geen daling van de brandstofprijzen plaats! De zogenaamde boycot was dan ook totaal niet effectief, en zou ook tot op heden deze dag nooit effectief kunnen werken: de benzine die mensen vandaag niet aankopen, hebben ze gisteren aangekocht of zullen ze morgen aankopen. De hoeveelheid brandstof die wordt aangekocht blijft dus eigenlijk net hetzelfde. Op maandbasis, of zelfs op weekbasis, zou de winst van brandstofverkoop dus onveranderd blijven, tenzij men wereldwijd en massaal een ganse maand plots de auto zou laten staan, wat praktisch onhaalbaar is.

De hoeveelheid aangekochte brandstof kan enkel op effectieve wijze dalen, indien er minder verbruikt wordt. Dit wil zeggen dat je dan minder gebruik moet maken van je auto of eender welk ander gemotoriseerd voertuig, en opteren voor alternatieven: fiets, openbaar vervoer of carpooling. En ook dit zou erg ineffectief zijn indien je dat slechts één dag zou doen: pas als je dit op dagelijkse of heel regelmatige basis blijft volhouden, kan je je brandstofverbruik aanzienlijk verminderen. Zullen de brandstofprijzen hierdoor dan plots dalen? Dat valt af te wachten, maar als je dan toch weinig of geen gebruik meer maakt van je auto, zal de pompprijs voor jou nog weinig uitmaken...

Bron: http://urbanlegends.about.com/od/government/ss/April-15-Gas-Boycott.htm