OBSOLEET: Waarschuwing voor virus in video van ski-ongeval Michael Schumacher bevat virus

De Hoax-Wijzer | 19/01/2016 | Update: 23/5/2017

In januari 2014 circuleerde een link die een "exclusieve video" zou tonen van het ski-ongeval van Michael Schumacher, maar in werkelijkheid een virus betrof die zich op deze manier tracht te verspreiden. Kort nadien begonnen er waarschuwingen voor deze neplinks te circuleren. Hoewel deze waarschuwingen in de meeste gevallen wel gerechtvaardigd waren, zijn deze inmiddels echter niet meer actueel. De neplinks circuleren immers al heel lange tijd niet meer.

In mei 2017 is er een nieuwe variant van deze waarschuwing opgedoken, hierin wordt beweerd dat er een filmpje rondgaat over Max Verstappen waarin een virus zou zitten.

Het gaat hier om een nieuwe variant op de oudere waarschuwing over Michael Schumacher.

In juli 2014 begon volgende waarschuwing te circuleren op Facebook:

ATENNNNTIE!!! Er gaat filmpje van micheal schumacher over fb die moet je NIET kijken! Zit virus achter Als je daarna op internetbankieren gaat kunnen ze bij je rekening Stuur ff door!! Was net ook op het nieuws

Een gelijkaardige versie luidt als volgt:

Er gaat filmpje van micheal schumacher over facebook die moet je NIET kijken! Er zit een virus achter

Als je daarna op internetbankieren gaat kunnen ze bij je rekening

Stuur zo veel mogelijk door!!

Was net ook op het nieuws,

Sinds april/mei 2017 gaat er een volgende variant rond:

Op zondag 29 december 2013 overkwam de Duitse Formule 1 kampioen Michael Schumacher een ski-ongeluk, waarbij hij met zijn hoofd tegen een rots stootte en in kritieke toestand werd overgebracht naar het hospitaal in Grenoble, Frankrijk. Kort nadien meldde de media dat Schumacher zijn eigen ongeval zou hebben gefilmd aan de hand van een camera op zijn helm. De camera werd overhandigd aan de onderzoekers, en eventuele beelden die erop vastgelegd staan werden niet vrijgegeven aan de pers of naar het publiek toe.

In januari 2014 gebruikten oplichters dit nieuws als inspiratie om een nieuw virus te lanceren via sociale media zoals Facebook en Twitter. Het virus deed zich voor als een link naar een video, die "exclusieve beelden" beloofde van het moment van Schumacher's ongeval, en vroeg vervolgens om een programma te installeren dat in werkelijkheid een trojaans virus bevatte. De bedoeling was om via geïnfecteerde computers de inloggegevens van online bankieren te bemachtigen en zo je bankrekening leeg te roven. Vanzelfsprekend kreeg je de video zelf nooit te zien, want eventuele videobeelden zijn nooit vrijgegeven.

Hoewel dit virus dus wel degelijk heeft bestaan, is er momenteel geen enkele aanwijzing meer dat het nog steeds zou circuleren. De frauduleuze neplink doet al enkele jaren niet meer de ronde, gezien het ongeval van Schumacher niet meer actueel is. Frauduleuze nepvideo's zullen zich immers richten tot wat er zich op dat moment in de actualiteit afspeelt, omdat ze hiermee op een betere verspreiding kunnen rekenen. Niettemin blijven sommige versies van de waarschuwing nog steeds wel circuleren. Hoewel het inderdaad een zinvol advies om niet te klikken op zulke dubieuze links, en de circulerende waarschuwing goed bedoeld is, is deze nu niet langer actueel en is het verspreiden ervan dan ook geheel zinloos.

Bronnen:

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/fraude/virusexclusievevideovanhetski-ongevalvanschumacher

- http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25545993

- http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20140103_00912245

- http://www.theguardian.com/sport/2014/jan/05/michael-schumacher-skiing-crash-witness

- http://www.theguardian.com/sport/2014/jan/04/michael-schumacher-ski-camera-helmet

- http://www.mimikama.at/allgemein/michael-schumachers-unfall-auf-video-dahinter-versteckt-dich-ein-trojaner/

- http://www.t-online.de/computer/sicherheit/id_67238450/unfallvideo-von-michael-schumacher-lockt-auf-facebook-in-die-falle.html

- http://www.rp-online.de/sport/formel1/virus-angebliches-unfall-video-von-michael-schumacher-ist-trojaner-aid-1.3921427