OBSOLEET: Schoonzusje met haar 1 jarige dochter vermist

De Hoax-Wijzer | 21/02/2014 | Update: 19/03/2014

Sinds 2012 circuleert er een foto van een vrouw met in haar armen een kind. Het opschrift vraagt om de foto te delen omdat ze allebei vermist zouden zijn. Het gaat hier echter om een verouderde oproep, zowel de vrouw als het kind zijn immers alweer terecht. Het is dan ook zinloos om de oproep te blijven delen.

Het opschrift luidt als volgt:

Mensen alsjeblieft. Laat iedereen die je kent

deze foto delen. Het gaat om mijn schoonzusje met

haar 1 jarige dochter die vermist zijn. Alsjeblieft help

mij en de rest van de familie. Deel deze foto of je

haar nou kent of niet.

De afbeelding van de vrouw met haar dochtertje circuleert reeds sinds 2012 op het internet, voornamelijk op sociale media zoals Facebook en Twitter. Ook in 2013 en 2014 wordt de foto nog steeds verspreid op Facebook, hoewel de delers niet weten wie de vermiste vrouw en kind zijn, en of ze op dit moment al dan niet nog steeds vermist zijn. De afbeelding toont dan ook geen concrete informatie over wie de vermiste persoon precies is, op welke datum ze vermist is, in welke omgeving ze woont, enz... Soms werd gedacht dat het zou gaan om Marion en Romy, die verdwenen waren op 8 juni 1997 en uiteindelijk in juni 2002 vermoord teruggevonden werden. Inmiddels is gebleken dat het niet om dezelfde vrouw en kind gaat: Het kind in de circulerende foto heeft immers blond haar, terwijl Romy donker haar had.

Inmiddels werd de ware identiteit van de vrouw wel achterhaald door Vermist NL, die erover berichtte op 10 januari 2014. Het gaat hier om Tessa Mulder uit België, die op 27 juli 2013 verdween met haar twee kinderen, een zoontje genaamd Rayan en een dochtertje genaamd Djenna. Ze had de woning van haar ouders in Brussel verlaten zonder hen in te lichten, waarna ze niets meer van zich liet horen. Een oproep van haar moeder op het programma Vermist NL van 3 januari 2014 heeft vruchten afgeworpen, en er kon in contact getreden worden met Tessa en haar partner Nourdin. Het gaat hier aldus niet om een vermissing, Tessa werd immers niet ontvoerd maar was bewust verdwenen. Dit was blijkbaar het resultaat van een verstoorde relatie met haar moeder. Dat is wellicht ook de reden van haar eerdere verdwijning in 2012, waarbij haar schoonzus de oproep had gelanceerd die tot op heden nog steeds op internet circuleert. Op die foto gaat het enkel om Tessa en haar dochtertje, aangezien op dat moment haar zoontje nog niet geboren was.

Het wordt dus niet aangeraden om de oproep nog te delen, aangezien Tessa Mulder en haar kinderen niet vermist zijn. Wanneer wij tijdens ons onderzoek contact opnamen met Amber Alert Nederland, benadrukten zij dat berichten zonder naam van de vermiste en zonder contactgegevens van de persoon die de oproep doet, best niet gedeeld of doorgestuurd worden. Neem in geval van een (vermoedelijke) vermissing steeds contact op met de politie, en laat officiële kanalen een oproep verspreiden. Indien je toch zelf een oproep zou plaatsen, al raden we dit af, vermeld dan duidelijk de naam van de vermiste persoon, datum van vermissing, en contactgegevens van jezelf. Indien de vermiste persoon weer terecht is, haal de oproep dan ook weer weg van je Facebook of Twitter profiel of van andere websites waar je het op geplaatst had.

Bronnen:

- Afbeelding op Twitter (juni 2012): https://twitter.com/michielvanlierr/status/217333180410249217/photo/1

- Afbeelding op Facebook (december 2013): http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1389965591253469

- Marion en Romy: http://www.vermist.nl/boeken/detail/bericht/marion-en-romy-het-einde-van-een-mysterie/

- http://www.vermist.nl/nieuws-van-vandaag/detail/bericht/vermiste-tessa-had-alleen-even-voor-rust-gekozen/

- http://www.vermist.nl/uitzending/uitzending-gemist/detail/?tx_broadcast_archive_pi1[brid]=67&tx_broadcast_archive_pi1[itemid]=53&slide=2