OBSOLEET: Opsporingsfoto van dierenbeulen met mishandelde dolfijn

De Hoax-Wijzer | 18/03/2014 | Update: --

Momenteel circuleert er op het internet een afbeelding waarop een vrouw en man te zien zijn die schijnbaar een dolfijn aan het mishandelen zijn op het strand. Er wordt hierbij opgeroepen om te achterhalen wat de identiteit is van de vrouw en de man. Hun identiteiten zijn echter reeds bekend, waardoor het verspreiden van de opsporingsfoto geheel zinloos is. Bovendien was de dolfijn reeds dood toen ze hem aantroffen op het strand.

Op de afbeelding staat ook volgende Engelstalige tekst vermeld:

Please share this post so the whole world can see this cruelty... See More

De afbeelding wordt sinds 15 maart 2014 gedeeld vanaf de Facebook pagina van 112Misdaad.nl met volgend bijscrhrift:

DEEL DIT BERICHT MASSAAL!!

DIERENBEULEN MISHANDELEN DOLFIJN

Wij hopen dat dit bericht massaal gedeeld wordt zodat dit bericht de hele wereld overgaat en dat deze dierenbeulen herkent en berecht worden!!!

Wij zullen dit bericht blijven plaatsen totdat deze dierenbeulen herkent en gepakt worden!

Het is echter geheel zinloos om de afbeelding verder te verspreiden, aangezien de man en vrouw op de foto reeds geïdentificeerd zijn. Hun namen zijn Judith Uriol en Jonathan Ramos, en het voorval vond plaats in januari 2014 op het strand van San Pedro, dat gelegen is aan de Peruaanse stad Trujillo. Niettemin is het voorval nét iets anders verlopen dan de manier waarop dit veelal wordt voorgesteld op Facebook, alsook op andere internationale websites en blogs.

Judith en Jonathan troffen de gestrandde baby-dolfijn aan, samen met andere zeedieren die hetzelfde lot hadden ondergaan, toen het koppel in januari een bezoek brachten aan het San Pedro strand. De dolfijn was op dat moment echter reeds overleden, en het koppel heeft aldus niet de dood van het dier veroorzaakt, noch enige vorm van pijn toegebracht door middel van hun daden. Niettemin veroorzaakten de foto's sinds 4 maart 2014 heel wat verontwaardiging op het internet, en de Amerikaan Richard Gibbs heeft zelfs een petitie opgestart op Yousign.org om de man en vrouw te vervolgen voor het "gebruiken van een noodlijdende dolfijn als speelgoed" in plaats van de autoriteiten te verwittigen dat er een stervende dolfijn was aangespoeld.

Hoewel de daden van het koppel als oneerbiedig kunnen worden beschouwd, zijn ze vooralsnog niet schuldig aan het mishandelen van deze dolfijn aangezien het dier reeds dood was. In een artikel van de Peruaanse krant La Republica gaf Judith toe dat ze hier een fout gemaakt had, en verzekerde ze dat dit geen tweede keer zou gebeuren. Ze had de foto's genomen omdat het de eerste keer was dat ze een dolfijn in het echt zag, maar ze had hierbij geenszins de intentie om oneerbiedig met het dier om te gaan, en verontschuldigde zich aan iedereen die ze hiermee beledigd had.

Kortom, het is geheel zinloos om de afbeelding te blijven delen op Facebook of elders op het internet, omdat de identiteit van de man en vrouw reeds bekend zijn. Ook gaat het hier geenszins om een geval van dierenmishandeling: hoewel de daden als oneerbiedig kunnen worden bestempeld, was de dolfijn reeds overleden toen ze hem aantroffen op het strand. Het dier heeft dus geen pijn geleden door toedoen van de man en vrouw te zien op de circulerende foto's.

Bronnen:

- http://www.facebook.com/photo.php?fbid=462002570568640

- http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202547268914521

- http://noticias.terra.com.pe/nacional/jovenes-causan-polemica-al-fotografiarse-con-delfin-varado,0cceaf2f9ae94410VgnVCM3000009af154d0RCRD.html

- http://www.larepublica.pe/06-03-2014/pareja-que-maltrato-a-delfin-bebe-reconoce-que-fue-un-error