VIRUS: Exclusieve video van gevonden Maleisisch vliegtuig

De Hoax-Wijzer | 13/03/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er een bericht dat belooft videobeelden te tonen van het Maleisische vliegtuig dat hoegenaamd gevonden zou zijn. Het gaat hier echter om een poging tot het verspreiden van een virus, of in bepaalde gevallen fraude. De video bestaat helemaal niet, en het vliegtuig is op het moment dat het bericht zich verspreidt nog niet teruggevonden.

Het bericht toont een zogenaamde foto van het gevonden vliegtuig, met één van volgende bijschriften:

Malaysia Plane MH370 Has Been Spotted Somewhere Near Bermuda Triangle. Shocking Videos Release Today. CNN News MH-370 Malaysia Plane Has Been Found. [Shocking Videos] CNN News: Recent Video of Passengers… “Malaysia Plane MH370 Has Been Spotted Somewhere Near Bermuda Triangle. Shocking Videos Release… "MH370 Maleisië Plane is gespot ergens in de buurt Bermudadriehoek. Schokkend Video gelekt... MH370 Maleisië Plane is gespot ergens in de buurt Bermudadriehoek. Schokkend Video gelekt Vandaag. CNN News.Laatste Video van passagiers... Video van Maleisië MH370 Plane gevonden in Bermuda Driehoek! passagiers levend!

In realiteit bestaat de video helemaal niet, maar dat kom je echter nadien pas te weten als je er toch op geklikt hebt. Er wordt immers gevraagd dat je de link eerst deelt op je Facebook profiel, nog voor dat je de video zou kunnen zien. Op deze manier kan de bogus link zich vaak heel snel en grootschalig verspreiden. Vervolgens word je doorgestuurd naar de pagina van de zogenaamde video, en krijg je te lezen dat je een plugin moet installeren om deze te kunnen zien.

In een aantal gevallen zou het gaan om de zogenaamde "HD-video Codex Pack" plugin. Het bestand dat je zou moeten downloaden is echter helemaal geen plugin, maar wel kwaadaardige software die zich op deze manier wil verspreiden. Wellicht gaat het om een virus, of om software die bankgegevens tracht te stelen. In andere gevallen kan het ook zijn dat je doorgestuurd wordt naar online enquêtes die je dient in te vullen, en de oplichter achter deze bogus video link verdient hier dan uiteraard geld mee.

Het gaat hier om een virus en/of oplichting die op oneerbiedige wijze inspeelt op de actualiteit rond het vermiste Maleisische vliegtuig dat, op het moment waarop de bogus video zich begon te verspreiden, nog niet gevonden werd. Het bericht beweert bovendien dat het vliegtuig teruggevonden zou zijn, met alle passagiers in leven, in de Bermuda Driehoek. Dat zou echter sowieso onmogelijk zijn, aangezien het vliegtuig zowat helemaal aan de andere kant van de wereld vermist is.

Van de Bermuda Driehoek wordt vaak beweerd dat er zowel schepen als vliegtuigen mysterieus zouden verdwijnen, wat in realiteit helemaal niet het geval is. Het is immers een plaats waar de warme golfstroom, afkomstig van de Golf van Mexico nabij Florida, bijzonder turbulent en onvoorspelbaar is. Hierdoor bestaat er een grotere kans op schipbreuk, waarvan de wrakstukken aldus erg snel kunnen verdwijnen. Het heeft aldus niets met bovennatuurlijke krachten te maken, en het is bovendien niet de enige plaats ter wereld waar de natuur bijzonder wild tekeer kan gaan op deze manier, zoals bv. de Michigan Driehoek. Bovendien heeft dit natuurlijk fenomeen geen invloed op vliegtuigen die zich erboven bevinden.

De foto van het vliegtuig die getoond wordt, heeft vanzelfsprekend helemaal niets te maken met het vermiste Maleisische vliegtuig. Eén foto toont een Airbus A320-214 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij U.S. Airways. Dit toestel moest op 15 januari 2009 een noodlanding maken op zee, tijdens US-airways vlucht 1549 van New York naar Seattle. De noodlanding in de Hudson was geslaagd, en alle passagiers konden worden geëvacueerd, waardoor het incident bekend werd als de "Miracle of the Hudson". In een andere versie van het bogus bericht krijgen we een foto te zien van een vliegtuig dat in zee is neergestort nabij Bali op 13 april 2013.

Hoe herken je een bogus video post?

In principe kan je een bogus video post snel herkennen, als je let op volgende details:

- Het gaat steeds op een sensationele video, bv. een meisje dat zelfmoord pleegt, zwangere kinderen, een spectaculair ongeval, het lijk van Osama Bin Laden, ...

- Je wordt veelal uitgedaagd om "langer dan 10 seconden te blijven kijken"

- Onder de titel van de zogenaamde video staat steeds een URL (webadres). Normaalgezien is dit het adres van een gekende video website zoals bv. Youtube.com, Vimeo.com of Dailymotion.com. Wanneer het webadres echter vreemd lijkt, is het hoogstwaarschijnlijk een dubieuze website en dus een bogus video post.

- Een website die eruit ziet zoals bv. Youtube maar helemaal niet op youtube.com staat, is steeds bogus en heeft enkel de intentie om mensen te misleiden; hetzelfde geldt voor websites die lijken op Facebook.com

- Je moet eerst de link delen voordat je de video te zien krijgt

- Je dient een app toegang te geven tot je Facebook account, of je moet iets downloaden en/of installeren, om de video te kunnen zien

Wat kan je doen?

Als je merkt dat iemand van je Facebook vrienden zulke post heeft geplaatst, weet dat ze er zich wellicht nog niet zelf van bewust zijn. Je kan hen hier best zo snel mogelijk attent op maken door te reageren of een apart bericht te sturen. Waarschuw hen ook om niets te downloaden dat hen wordt aangeboden via die website, omdat het hoogstwaarschijnlijk virussen of malware zal bevatten. Tenslotte kan je de post ook rapporteren aan Facebook, zodat zij hopelijk de verspreiding ervan zo snel mogelijk kunnen stopzetten.

Indien je per ongeluk toch zelf op de link geklikt moest hebben, ga dan meteen naar je prikbord om die post weer te verwijderen. Ga vervolgens naar je "Activiteitenlogboek" op Facebook (via het rader-icoontje rechts bovenaan) en verwijder alle verwijzingen naar de bogus video die je erop terug vindt. Verwijder ook onmiddellijk eventuele Facebook apps en/of browser extensies, en scan vervolgens je computer grondig op virussen, het is altijd mogelijk dat er zich alsnog iets op je computer genesteld heeft.

Bronnen:

- http://hacknieuws.nl/story.php?title=maleisische-vliegtuig-mh370-is-gevonden-%7C-facebook-virus

- http://www.cyberwarzone.com/malaysian-airlines-finally-found-watch-video-facebook-malware

- http://www.thatsnonsense.com/view.php?id=1822

- http://www.mimikama.at/allgemein/das-skrupellose-geschft-mir-der-malaysia-airline-maschine-flug-mh370/

- http://gizmodo.com/the-truth-about-the-bermuda-triangle-1507231040

- http://edition.cnn.com/2009/US/01/15/new.york.plane.crash/index.html

- http://www.theguardian.com/books/2010/feb/27/fly-by-wire-william-langewiesche

- http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/9991740/Narrow-escape-for-more-than-100-airline-passengers-as-plane-crashes-into-sea-in-Bali.html

- http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887323741004578420071554920486