HOAX: een groep van pedofielen probeert toegang te krijgen tot uw foto's.

De Hoax-Wijzer | 13/02/2013 | Update: 10/06/2016

Op Facebook circuleert reeds geruime tijd een waarschuwing, aanvankelijk in het Engels maar nu ook in het Nederlands, die beweert dat de Facebook groep "Becoming a father or a mother was the greatest gift of my life" een dekmantel zou zijn voor pedofielen. Deze waarschuwing is echter geheel vals en kan dus best niet verder gedeeld te worden.

De Nederlandstalige boodschap gaat als volgt:

Jullie AANDACHT GRAAG !!!!!!! Niet deelnemen aan de groep, momenteel op Facebook met de titel "Becoming a father or a mother was the greatest gift of my life." Het is een groep van pedofielen die proberen toegang te krijgen tot uw foto's. Dit was op 5 op Fox News. Kopieer alstublieft en post!!! Laten we onze kinderen veilig houden (Gelieve 5 sec. van je tijd te spenderen om dit te kopieren!)

Voor dat je kind in een Pornoblad staat Ik zeg doen !!!!!

De originele Engelstalige tekst waarop bovenstaande gebaseerd blijkt te zijn, luidt als volgt:

ATTENTION!!!!!!! do not join the group currently on Facebook with the title"Becoming a father or a mother was the greatest gift of my life." It is a group of pedophiles trying to access your photos. This was on Fox News at 5. Please copy and past !!! Let's keep our children safe!!!!! please .... take .... just a minute to copy and paste

Een versie van mei 2016 luidt als volgt:

Aandacht!!!! Niet aansluiten bij de groep die momenteel op facebook met de titel "een vader of de moeder is het mooiste geschenk van mijn leven". Het gaat om een groep van pedofielen die proberen om toegang te krijgen tot de foto ' s. Please kopiëren en plakken! We houden de kinderen veilig! (please... Verliest een minuut voor kopiëren en plakken...

Deze waarschuwing is echter geheel zinloos, aangezien de groep absoluut geen broedhaard is van pedofielen. Deze hoax zou begin 2010 ontstaan zijn, hoewel op dat moment geen Facebook groep met die naam bestond. Inmiddels bestaat er wel een groep met deze naam, maar ook in dit geval gaat het nog steeds om een valse waarschuwing. Dit wordt ook aangegeven in de beschrijving van de groep zelf, inclusief links naar artikels op o.a. Snopes, Hoax-Slayer en That's Nonsense, waarin duidelijk wordt beschreven dat de circulerende waarschuwing onterecht is. De bewering dat deze waarschuwing werd uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender Fox News (of varianten ervan) is bovendien geheel bogus; noch deze noch andere televisiezenders hebben ooit zulke waarschuwing uitgezonden.

De Facebook groep is op zich een gesloten groep, maar eenieder kan wel een verzoek sturen om lid te worden. Eenmaal je lid bent van de groep, kan je alles zien wat er in gepost wordt. Je kan dus zelf gaan lezen en concluderen dat er niets illegaal in deze groep plaatsvindt, en dat er geen naaktfoto's van kinderen worden gepost om pedofielen te behagen. Uiteraard worden er wel foto's van kinderen in gepost, maar dan met kleren aan.Indien een pedofiel echter op zoek is naar foto's van geklede kinderen, kan hij dit net zo goed veel eenvoudiger doen door te zoeken op Google Afbeeldingen, en heeft hij zulke groep dus niet nodig. Uiteraard gaat het bij echte pedofielen echter niet om dit soort foto's, en de soort foto's die hij zoekt zal je op bovenvernoemde groep aldus niet terugvinden.

Als je lid bent of wordt van een Facebook groep, is het niet mogelijk dat de beheerder, of andere leden, van diezelfde groep in staat is om toegang te verkrijgen tot je persoonlijke foto albums. De toegang tot je persoonlijke foto albums kan je beheren via je privacy instellingen: als je albums ingesteld zijn op "enkel vrienden", zullen ook enkel je Facebook-vrienden toegang hiertoe hebben, ongeacht van welke groepen jij of zij lid zijn. De beheerder van een groep kan dus enkel jouw foto's zien, als die persoon ook in je vriendenlijst staat. Zoniet kan hij of zij enkel de foto's zien die je openbaar zet of in de desbetreffende Facebook groep post.

CONCLUSIE

Kortom, het is geheel zinloos om de waarschuwing verder te delen, aangezien deze onnodige paniek zaait en onnodig laster veroorzaakt voor een geheel legitieme groep.

Als je je foto's wenst te beschermen tegen pedofilie, zorg er dan voor dat de privacy van je profiel en foto albums steeds op "enkel vrienden" ingesteld staat, en voeg enkel Facebook-vrienden toe als je ook daadwerkelijk weet wie die mensen zijn.

Indien je jonge kinderen hebt met een Facebook account, zorg er dan voor dat ze enkel online zijn in jouw aanwezigheid, en sowieso is de minimum vereiste leeftijd voor een account 13 jaar. Praat ook met je kinderen over veiligheid op internet, waarschuw hen om voorzichtig om te gaan met berichten die ze ontvangen van vreemde mensen, en om zeker geen persoonlijke informatie over zichzelf door te sturen naar onbekenden.

Bronnen:

- De Facebook groep "Becoming a Father or Mother was the greatest gift of my life": http://www.facebook.com/groups/255813321106511/

- Snopes: http://www.snopes.com/computer/internet/greatestgift.asp

- Hoax-Slayer: http://www.hoax-slayer.com/facebook-father-and-mother-group-hoax.shtml

- Thatsnonsense.com: http://thatsnonsense.com/view.php?id=658