HOAX: Morgen is het wereld-dag van Autisme

De Hoax-Wijzer | 02/03/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er een bericht waarin wordt beweerd dat het "morgen" wereld-dag van autisme is, en waarbij wordt gevraagd om de afbeelding met lintje te delen. Het gaat hier echter om een hoax met de achterliggende intentie van "Like Farming".

De tekst op de afbeelding luidt als volgt:

Morgen is het wereld-dag van Autisme. Wil jij het lintje ook doorsturen ?

Jammer genoeg 92 % doet het niet ! Ik wel ! A.U.B. : doorsturen graag . Dit als aandenken en steun aan alle mensen en kinderen die autisme hebben . Veel dank aan wie het lintje zal doorsturen

De afbeelding met deze tekst wordt verspreid door de Facebook pagina "Love the Ones Who Love You" (waar inmiddels ook een duplicaat pagina van bestaat), die beheerd wordt door een Nederlander gekend bij de naam Peter Van Opdorp. Het gaat hier echter om een geval van Like Farming, waarbij de beheerder hoopt dat de afbeelding massaal gedeeld wordt om zo leden te vergaren op zijn pagina. Het is aldus geen reële oproep naar steun voor mensen met autisme. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die sociale interactie en (non-)verbale communicatie beperkt. World Autism Awareness Day, of Wereld Autisme Dag, vindt elk jaar opnieuw plaats op 2 april, en dus niet op 3 maart of eender welke dag die toevallig "morgen" valt. Ook het lintje dat bij de tekst afgebeeld wordt, heeft helemaal niets met autisme te maken: het échte autisme-lintje heeft verschillende kleuren die worden opgedeeld met puzzelstukken. Het is dan ook erg jammer wanneer aandacht voor autisme wordt misbruikt voor negatieve doeleinden zoals Like Farming. Indien de intentie van Peter Van Opdorp hier oprecht was geweest, zou hij ongetwijfeld de juiste datum én het juiste lintje in zijn afbeelding geplaatst hebben. Helaas heeft hij in het verleden al verschillende keren aandacht voor ziektes en problematiek misbruikt voor Like Farming doeleinden.

Peter Van Opdorp staat er inmiddels om bekend dat hij afbeeldingen steelt van andere plaatjes-pagina's op Facebook, om vervolgens zijn eigen naam en die van zijn pagina "Love the Ones Who Love You" erop te plaatsen, of de tekst op de afbeelding (gedeeltelijk) te wijzigen. Wanneer hij hierop gewezen wordt, of op het feit dat hij een hoax verspreidt, zal hij veelal de desbetreffende persoon heel snel blokkeren van zijn pagina. Hij zou zich inmiddels ook schuldig gemaakt hebben aan het versturen van doodsbedreigingen naar de beheerders van andere pagina's waar hij de plaatjes van steelt. Inmiddels heeft hij zich ook schuldig gemaakt aan laster en smaad, door de profielfoto's van onschuldige mensen te plaatsen op Facebook, waarbij hij hun naam vermeldt met de toevoeging "is een slet", "is een homo", "is een pedofiel", enz... Dit wordt dan verspreid d.m.v. talloze Facebook pagina's die door Peter Van Opdorp worden aangemaakt. Verschillende mensen zouden in februari 2014 klacht ingediend hebben bij de politie.

Het is dan ook aangeraden om deze hoax, alsook eender welke afbeelding van de pagina's van Peter Van Opdorp, niet verder te verspreiden. Indien je het slachtoffer geworden bent van Peter Van Opdorp, hetzij d.m.v. laster, doodsbedreigingen of andere vormen van illegaliteit, aarzel dan niet om klacht neer te leggen bij de politie.

Bronnen:

- http://www.timeanddate.com/holidays/un/world-autism-awareness-day

- http://www.autismspeaks.org/what-autism/world-autism-awareness-day

- http://www.autismevlaanderen.be/pages/wereldautismedag

- http://amplifier.gatech.edu/articles/2012/03/autism-more-awareness-leads-more-diagnoses

- Hoax op Facebook pagina "Love the Ones Who Love You": http://www.facebook.com/photo.php?fbid=636748146361838

- Hoax op duplicaat Facebook pagina "Love the Ones Who Love You": http://www.facebook.com/photo.php?fbid=636748146361838

- http://www.vice.com/nl/read/het-is-oorlog-tussen-de-beheerders-van-de-gezellige-plaatjespaginas-op-facebook

- http://www.hbvl.be/limburg/nederlander-steelt-facebook-foto-s-en-beledigt-limburgers.aspx