HOAX: Nieuwe flitser ingebouwd in zijdeur

Post date: Nov 18, 2013 4:50:17 PM

De Hoax-Wijzer | 03/04/2013 | Update: 16/07/2014

De foto's van deze wagen begonnen aanvankelijk eind 2007 en begin 2008 te circuleren op Duitse forums en blogs. Aanvankelijk werd dan ook aangenomen dat het ging om een auto in Duitsland, meer specifiek in Frankfurt. In 2008 begon zich vervolgens ook een Franstalige versie te verspreiden via tal van blogs en forums, en werd verondersteld dat het om een Franse wagen zou gaan. Ook al werd het land vaak veranderd alnaargelang op welke website het werd gepost, één ding bleef een duidelijke constante: het kon niets anders dan een ingebouwde en verborgen flitscamera zijn om boetes uit te delen aan snelheidsovertreders! Ook op de afbeelding die momenteel op Facebook circuleert, wordt er steevast aangenomen dat het om een flitscamera gaat, al wordt er hier geen speciifiek land vermeld (waardoor dan vaak wordt aangenomen dat het in eigen land wordt toegepast).

DE TRAFFIC OBSERVER

In realiteit gaat het om een wagen uit Zürich in Zwitserland, waar hij reeds sinds 2007 in gebruik is door de politie. Bovendien is de wagen een Daihatsu Sirion, en geen Citroën C3 zoals vaak wordt beweerd. De zijdeur heeft wel degelijk een toestel ingebouwd, en het betreft hier een "snelheidsmeter" of "traffic observer". Dit toestel wordt gebruikt om algemeen het verkeer te observeren in Zone 30 straten, om zo strategisch te kunnen bepalen wat de beste snelheidslimiet is voor bepaalde wegen.

Hoewel het toestel dus wel degelijk de snelheid van voorbijrijdend verkeer kan opmeten, bevat het geen camera waarmee het kenteken van overtreders kan worden "geflitst" om dan vervolgens boetes uit te schrijven. Het gaat hier dus helemaal niet om een "verborgen flitscamera", en het verspreiden van de waarschuwing zaait dus enkel nodeloze paniek -- vooral dan bij snelheidsduivels.

ANDERE VERMEENDE FLITSCAMERA'S

Er gaan wel vaker hoaxes de ronde op internet, met foto's waarvan wordt beweerd dat het een verborgen flitscamera is. Zo is er de hoax van de verborgen camera in de vangrails en de camera in de dakkoffer. Veelal gaat het om apparatuur van de Zwitserse verkeersmeetdienst en dus niet om flitscamera's. In het geval van de flitscamera in de dakkoffer is bovendien duidelijk te zien dat het niet om een politiewagen gaat. De hoaxes veroorzaken enkel paniekzaaierij d.m.v. het verspreiden van foto's die enkel in Zwitserland van toepassing zijn. Bovendien hoeft men sowieso niet te vrezen voor boetes indien men zich steeds aan de snelheidsbeperkingen houdt.

Bronnen:

- http://blog.radars-auto.com/index.php?post%2F2009%2F05%2F20%2F250-hoax-citroen-c3-avec-radar-embarque

- http://hoax-info.tubit.tu-berlin.de/hoax/radar08.shtml

- Meer foto's: http://www.autoblog.nl/archive/2008/06/10/sneaky-radarcontroles-in-zwitserland en http://www.flitsservice.nl/phpBB/controles/de-fs-fabeltjeskrant-t33648.html

- Foto op Facebook: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=555952904437975&set=a.482775148422418.111854.473448366021763&...

- Vangrail camera hoax: http://hoax.blog.nl/waar/nederland/2008/11/27/rijkswaterstaat-plaatst-nieuwe-onzichtbare-flitspalen en http://www.flitsservice.nl/cm_php/nieuws/nieuwsbericht.php?id=2684

- Flitscamera in dakkoffer hoax: https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/245632622233865

Betreff: Neue Blitzanalagen in Frankfurt

VORSICHT !!! Bei Fahrten durch Frankfurt am Main. Stadt Frankfurt am Main hat neue Geschw. Messwagen im Einsatz. Siehe Fotos…. Immer Dienstags stadteinw. Kölnerstrasse. Donnerstags stadteinw. Am Messeturm direkt. Freitags stadtausw. Friedberger Landstrasse vor Mc. Donalds.

Jeweils ab 11 Uhr, für 4 Stunden.

Momenteel wordt een foto verspreid van een auto, die schijnbaar een snelheidscamera zou hebben ingebouwd in de zijdeur. Het gaat hier echter niet om een camera die kentekens "flitst" van snelheidsovertreders. De waarschuwing is dus slechts een hoax, en bovendien betreft het wagen uit Zwitserland. De foto die momenteel de ronde doet, heeft enkel als tekst "Nieuwe flitser - Delen", maar ging in het verleden vooral de ronde in het Frans en het Duits:Nouveau RADAR !!!

Citroën C3 immatriculée 7921 ZD 68

secteur GUEBWILLER COLMAR CERNAY