HOAX: Cesar Millan overleden aan hartaanval

De Hoax-Wijzer | 03/12/2014 | Update: --

Sinds 3 december 2014 circuleert het bericht dat Cesar Millan, ook bekend als de "Dog Whisperer" of "hondenfluisteraar," die ochtend zou zijn overleden aan een hartaanval. Het bericht is afkomstig van de satirewebsite Unam Noticias en is dus onwaar.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

The famous “Dog whisperer” Cesar Millan died of a heart attack this morning.

The 45 year old Mexican/American, born in De la Cruz, Sinaloa, who made a name for himself with his incredible rehabilitation and training technics wit dogs, duty in which he professionally wrote three books on the topic “Cesar’s way” “Be the pack leader” and “Member of the family”, he reach worldwide popularity with his TV series “The dog Whisperer”, this name would be the new way people knew him, he died this morning in Santa Clarita hospital in California.

De aankondiging dat Cesar Millan, bekend van het televisieprogramma "Dog Whisperer with Cesar Millan", in de ochtend van 3 december 2014 zou zijn overleden aan een hartaanval, werd op diezelfde dag gepubliceerd door de Mexicaanse website Unam Noticias. Hoewel deze website voornamelijk Spaanse artikels publiceert, is dit specifieke artikel geschreven in het Engels. Het betreft hier niettemin een onwaar verhaal, en Unam Noticias geeft zelf aan dat ze een satirewebsite zijn:

El portal “www.noticiasunam.com” es un diario satírico cuyo único fin es el entretenimiento. Todos sus contenidos son ficción y no se corresponden con la realidad.

Dit vertaalt zich naar het Nederlands als volgt:

Het portaal "www.noticiasunam.com" is een satirische krant met entertainment als enig doel. Alle inhoud is fictief en komt niet overeen met de werkelijkheid.

Indien het verhaal op ware feiten was gebaseerd, zou een voorheen onbekende blogsite, die nog maar sinds eind november 2014 is opgestart, ongetwijfeld niet de enige bron van het nieuws zijn. Geen enkele gerenommeerde internationale krant heeft het nieuws gemeld, en ook op de website, Facebook-pagina of Twitter-profiel van Cesar Millan wordt niets vermeld van zijn overlijden. Integendeel, op het moment dat hij hoegenaamd overleden zou zijn volgens de satirewebsite, was hij nog gewoon berichten aan het plaatsen op Facebook en Twitter. Inmiddels hebben ook andere nieuwsmedia gemeld dat het onwaar is. Zelfs sommige media, die het satirebericht aanvankelijk als waar publiceerden, hebben inmiddels laten weten dat het bericht nep bleek te zijn. Het bericht van het overlijden van Cesar Millan is aldus een hoax.

Tegenwoordig verschijnen er alsmaar meer satirewebsites op het internet. De bedoeling was aanvankelijk ongetwijfeld om een grappige blik te werpen op de actualiteit, maar sinds hun toename wordt het alsmaar meer verwarrend om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden. Mogelijk starten tegenwoordig steeds meer mensen een satirewebsite op met de bedoeling om inkomsten te vergaren via advertentiebanners.

Bronnen:

- http://channel.nationalgeographic.com/wild/dog-whisperer/

- http://www.noticiasunam.com/2014/12/the-famous-dog-whisperer-cesar-millan.html [bron van de hoax]

- http://snopes.com/inboxer/hoaxes/cesarmillan.asp

- http://www.noticiasunam.com/2014/12/aviso-legal.html

- http://www.mimikama.at/allgemein/ist-cesar-millan-tot/

- http://www.kpopstarz.com/articles/145880/20141203/cesar-millan-died-heart-attack-news-reasons-why-famous-dog.htm

- http://www.cesarsway.com/

- https://www.facebook.com/cesar.millan

- https://twitter.com/cesarmillan

- http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141203_01409719

- http://www.ibtimes.co.in/hoax-busted-report-popular-dog-whisperer-cesar-millans-death-false-616024

- http://distrita.com/cesar-millan-died-of-a-heart-attack-this-morning/

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/371763392984431/

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/lijst-van-satire-websites