HOAX: Een 500€ Cadeaubonnen H&M Weggeef Actie

De Hoax-Wijzer | 16/07/2015 | Update: --

Sinds 11 juli 2015 circuleert er op Facebook een pagina met evenement waarmee je cadeaubonnen van H&M ter waarde van 500 € zou kunnen winnen. Om dit te winnen zou je o.m. 75 vrienden op het evenement moeten uitnodigen. Het gaat hier om een geval van like farming, waarbij de beheerder achter de neppagina zoveel mogelijk leden tracht te krijgen. De actie gaat niet uit van H&M, en er zal niemand een cadeaubon ontvangen.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

{H&M} KRIJG EEN GRATIS 500€ CADEAUBONNEN (nog 69 beschikbaar)

Een 500€ Cadeaubonnen H&M Weggeef Actie!

Wil jij ook een 500€ Cadeaubonnen H&M winnen?

Je hoeft alleen deze simpele stappen te volgen:

Stap 1 : Klik op "Deelnemen"

Stap 2 : Nodig tenminste 75 vrienden uit voor dit evenement.

Hoe meer mensen je uitnodigt, hoe meer kansen je hebt.

Stap 3 :Reageert hieronder met: "Ik hou van H&M ♥"

De winnaars worden op 19 juli a.s. bekend gemaakt.

VEEL GELUK!

De actie werd gelanceerd op een evenementspagina op 11 juli 2015, en werd aangemaakt met de pagina "H&M winkel" die eveneens pas op die datum werd aangemaakt. Deze Facebook-pagina en haar gerelateerde actie zijn echter niet afkomstig van de winkelketen H&M. De echte officiële pagina van H&M bestaat immers reeds sinds 2011, heeft meer dan 22 miljoen leden en wordt ook door Facebook aangemerkt als de officiële pagina van de winkelketen. H&M geeft dus geen gratis cadeaubonnen van 500 € weg, en ook de beheerder van de neppagina zal geen waardebonnen weggeven.

Het gaat hier om een geval van like farming. Via deze methode tracht de beheerder van de neppagina zoveel mogelijk leden naar zijn pagina te trekken. Eenmaal de pagina een groot aantal leden heeft verzameld, tracht de beheerder deze te verkopen voor soms zelfs erg grote geldbedragen. De leden op zo'n pagina zullen er uiteindelijk niets mee winnen of krijgen, maar kunnen na de verkoop van zo'n pagina op die manier mogelijk wel meer spamberichten te zien krijgen. In bepaalde gevallen worden er ook cadeaubonnen beloofd via links die je naar frauduleuze nepsites doorsturen.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/events/402432389965285/ [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/pages/HM-winkel/828180357289540 [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/hm