HOAX: Foto's van dode Joran Van der Sloot vrijgegeven

De Hoax-Wijzer | 10/02/2016 | Update: --

Sinds 8 februari 2016 circuleren er berichten dat Joran Van der Sloot, een Nederlander die werd veroordeeld voor de moord op een Peruaanse studente in 2010, zou overleden zijn in de gevangenis van Peru. Vervolgens zouden er foto's van zijn dode lichaam zijn vrijgegeven. Het betreft hier een hoax die afkomstig is van de valse nieuwssite Dagelijks.nu.

Het circulerende verhaal luidt als volgt:

EERSTE FOTO’S VAN DODE JORAN VAN DER SLOOT VRIJGEGEVEN

De eerste foto’s van de dode Joran van der Sloot zijn vrijgegeven, door wie dit is vrijgegeven is niet bekend. Degene die dit online verspreid heeft, zou ook beweerd hebben nog meer foto’s te hebben, waar ook het duidelijke gezicht van Joran van der Sloot te zien is. Volgens de anonieme man zou hij de andere foto’s ook later gaan verspreiden. Later meer. Bekijk hieronder de foto’s:

Eerder in het nieuws:

Woensdag begrafenis Joran in Amsterdam

Nadat Joran van der Sloot zelfmoord pleegde in het Peruaanse gevangenis waar hij vast zat, wordt hij woensdag begraven in Amsterdam, dat zou bevestigd zijn door zijn familieleden en door zijn advocaat.

OOK EERDER IN HET NIEUWS:

Joran van der Sloot pleegt zelfmoord in Challapalca gevangenis

Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand in de Peruaanse Challapalca gevangenis zelfmoord pleegt, meldt de Peruaanse media. Als het gerucht waar blijkt te zijn, zou van der Sloot al de zevende zijn die zichzelf in deze gevangenis van het leven berooft. Volgens de Peruaanse media heeft Joran van der Sloot zelfmoord gepleegd, dit moet nog bevestigd worden door zijn advocaat en familieleden.

Joran Van der Sloot is een Nederlander die tot 28 jaar cel werd veroordeeld werd de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores, nadat hij de moord had bekend op 11 januari 2012. Na enkele overplaatsingen zit Van der Sloot sinds augustus 2014 in de beruchte Challapalca-gevangenis van Peru. Het Hooggerechtshof besliste dat Van der Sloot zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten nadat hij zijn celstraf heeft uitgezeten. Daar moet hij dan opnieuw terecht staan voor andere misdaden. Op 8 februari 2016 begonnen berichten te circuleren dat Van der Sloot zelfmoord zou gepleegd hebben, en dat hij "woensdag" zou worden begraven in Amsterdam. Tevens zouden er foto's van zijn dode lichaam vrijgegeven zijn via een "anonieme man".

De circulerende berichten over de dood van Joran Van der Sloot zijn afkomstig van de website Dagelijks.nu en Kijkhet.nl, die een exacte kopie zijn van elkaar en wellicht door dezelfde persoon worden beheerd. De berichten over Joran's overlijden worden nergens anders bevestigd, en zijn geheel afwezig in de reguliere media. Aangezien zijn rechtszaak wereldnieuws was en dus ook in de internationale media verscheen (zoals USA Today, CNN, CBS en BBC), zou het eventuele nieuws van zijn dood ongetwijfeld internationaal gepubliceerd worden. Dit is niet het geval, en wel het tegendeel: op 6 februari 2016 werd bericht dat Van der Sloot een deal wil sluiten met de Nederlandse Justitie, en op 8 februari 2016 werd hij opnieuw vermeld in het nieuws zonder enige verwijzing naar zijn vermeend overlijden.

Het lijkt dan ook erg onwaarschijnlijk dat de vermeende anonieme bron foto's van het dode lichaam van Joran zou hebben overhandigd aan een vrijwel onbekende amateursite zoals Dagelijks.nu en niet aan bekende media. Dagelijks.nu is bovendien geen echte krant, maar een valse nieuwssite die geregeld hoaxes publiceert en gebruik maakt van clickbait-methoden om bezoekers te lokken en zo geld te verdienen aan getoonde advertenties. De nepsite neemt geregeld satirische artikels over van Nieuwspaal.nl, en publiceert eveneens pseudowetenschappelijke artikels over o.a. autisme en borstkanker. Hieruit blijkt dan ook duidelijk dat Dagelijks.nu en gelijkaardige clickbait-websites geen betrouwbare bron van informatie zijn en dat hun publicaties best niet serieus genomen kunnen worden.

De zogenaamde "vrijgegeven" foto's zijn vanzelfsprekend niet van Joran Van der Sloot. De eerste foto dateert van 2011 en werd genomen tijdens de Amerikaanse inval in de schuilplaats van Osama Bin Laden. De tweede foto, waarop enkel een geborgen lichaam wordt getoond zonder dat de identiteit ervan zichtbaar is, is afkomstig van videobeelden die niets met Joran Van der Sloot te maken hebben. Die video wordt door dezelfde website, Kijkhet.nl, in een ander artikel dan ook weer getoond zonder dat er een verband wordt gelegd met Joran. Er bestaat dus geen twijfel over het feit dat de vermeende foto's van een dode Joran Van der Sloot onbestaande zijn en in dit geval dus een hoax zijn. De foto's werden hier gekozen om een schijnbaar realistisch verhaal over zijn dood weer te geven, en zo bezoekers te lokken naar de website van Dagelijks.nu en Kijkhet.nl.

Indien je de websites dagelijks.nu of kijkhet.nl bezoekt, wordt er ook een reclame-popup geopend. Deze verwijzen dan naar dubieuze websites met misleidende reclame die beweert dat je computer geïnfecteerd is met een virus, of dat je een waardebon van Aldi kan winnen. Hieronder een voorbeeld van zulke popup:

Dit zijn eveneens nepsites, aangezien ze een namaakpagina tonen die op Facebook lijkt maar het helemaal niet is, en je er uiteindelijk helemaal geen waardebonnen zal winnen. Dit is een vorm van fraude waarbij men je probeert door te sturen naar websites die vragen om je privégegevens of je proberen lid te maken van een duur SMS-abonnement. Bij inschrijving moet je dan vaak akkoord gaan om te worden gecontacteerd door hun "sponsors", wat erop neer komt dat je talloze e-mails met reclame mag verwachten, alsook telefonische oproepen van telemarketers en reclame via de post. In dit geval behoren bedrijven en websites zoals Hellocoupon.be, Outspot, Toluna, Goedkoop.be, Travelbird en SpaarActief BV tot de "sponsors", en wordt de website van de Aldi-waardebonnen beheerd door Adaptive Limited, een bedrijf uit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Hoewel het hier gaat om legitieme bedrijven die legitieme werkwijzen gebruiken, betekent dat niet dat het een goed idee is ze te vertrouwen. Dit soort praktijken kwamen in het verleden ook voor d.m.v. neplinks die beweren dat de Nederlandse overheid je 2500 € verschuldigd is, of dat je zonder bankkaart tot 500 € per dag kan pinnen.

Het is aangeraden om zulke dubieuze websites, Dagelijks.nu en Kijkhet.nl inclusief, te vermijden. Dit geldt eveneens voor de meeste andere clickbait-websites, die louter bezoekers willen lokken om zo geld te verdienen via (soms zelfs frauduleuze) advertenties. De betrouwbaarheid van clickbait-websites en hun artikels is in het beste geval dubieus, en in de meeste gevallen is hun informatie gedeeltelijk of volledig fout - of gewoonweg een hoax. Om die reden is het eveneens aangeraden om dit hoaxbericht, evenals andere artikels van Dagelijks.nu, Kijkhet.nl en andere clickbait-websites niet te delen of te verspreiden.

Bronnen:

- http://nos.nl/artikel/330444-joran-van-der-sloot-krijgt-28-jaar-cel.html

- http://nos.nl/artikel/329897-joran-van-der-sloot-bekent-schuld.html

- http://www.demorgen.be/buitenland/het-uitzichtloze-leven-in-de-gevangenis-van-challapalca-bb0a85f8/

- http://www.telegraaf.nl/feed/22365814/__v.d._Sloot_na_straf_naar_VS__.html

- http://www.dagelijks.nu/bizar/eerste-fotos-van-dode-joran-van-der-sloot-vrijgegeven/ [bron van de hoax]

- http://kijkhet.nl/eerste-fotos-van-dode-joran-van-der-sloot-vrijgegeven/ [bron van de hoax]

- http://content.usatoday.com/communities/ondeadline/post/2012/01/joran-van-der-sloot-gets-xx-year-sentence-for-peru-killing/1#.VrsK1_nhCUk

- http://edition.cnn.com/2012/01/11/world/americas/peru-van-der-sloot/

- http://www.cbsnews.com/news/joran-van-der-sloot-on-stephany-flores-confession-i-was-tricked/

- http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4239771/2016/02/06/Joran-Volledige-openheid-over-verdwijning-Natalee.dhtml

- http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4240557/2016/02/08/Vader-Natalee-Holloway-Joran-mag-in-Peru-wegrotten.dhtml

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/valse-nieuwssites

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Dagelijks.nu

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Clickbait

- http://www.dagelijks.nu/bizar/meisje-7-geneest-van-autisme-door-e621-te-vermijden/ [bron van de hoax]

- http://www.dagelijks.nu/bizar/er-werd-borstkanker-bij-haar-geconstateerd-wat-de-dokters-zeiden-ik-ben-volledig-in-shock/ [bron van de hoax]

- http://www.wsj.com/articles/SB10001424052748703937104576303461876441454

- https://www.youtube.com/watch?v=SLtdaNgONaI

- http://kijkhet.nl/overleden-man-weggevoerd-met-prostituee-nog-op-zn-leuter-video/ [bron van de hoax]

- http://ho3.pzs-com.co/c/mjss96tmf8qwyzdjf8zgkzdj4jswg81/?pv=150 [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/dehoaxwijzer/photos/pb.199019156901413.-2207520000.1453292485./665183460284978/