HOAX: Nieuwe drugs op de schoolpleinen: "Vliegende Choco"

De Hoax-Wijzer | 10/09/2013 | Update: 17/07/2014

Dit bericht is een variant op de hoax die waarschuwt voor een drugs genaamd "Strawberry Quick", of "Snelle Aardbei" in het Nederlands. Net zoals de aardbei-drugs niet bestaat, is ook de "Vliegende Choco"-drugs slechts een fictie. De zogenaamde "trimethylxanthine" is in feite slechts een wetenschappelijke benaming voor caffeïne, dat te vinden is in o.a. koffiebonen, cacaobonen, kolanoten en theebladeren; het bestanddeel is dan ook geen illegale drug.

Het bericht van de "Vliegende Choco", dat op 8 september 2013 op Facebook werd geplaatst, was opzettelijk bedoeld als grap in de veronderstelling dat het niet ernstig genomen zou worden. Het is dan ook duidelijk een taalkundig goed opgestelde tekst, terwijl de meeste hoaxes vaak slechte vertalingen vanuit het Engels zijn. De auteur van het bericht heeft het volgende gereageerd op zijn eigen Facebook post:

Dit was als grap bedoeld. Een parodie op dat andere onzinverhaal, de snelle aardbei. Ik had nooit verwacht dat met een naam als vliegende choco er zoveel mensen in zouden trappen. Wie zulke onzin gelooft, verdient het om voor de gek gehouden te worden.

Helaas wordt de waarschuwing door vele mensen wel als ernstig genomen en ook als dusdanig gedeeld. Hoewel het vanzelfsprekend heel zinvol is om kinderen aan te leren niets aan te nemen van vreemden, verspreidt zulk bericht enkel desinformatie en onnodige paniek. Hoewel de grap slechts ludiek bedoeld was, is het delen van dit bericht niet aan te raden.

Bronnen:

- Trimethylxanthine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20492310

- Snelle Aardbei hoax:https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxnieuwedruginscholendesnelleaardbei

- Oorspronkelijk bericht: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201158887192552

ONGELOFELIJK !!

Er circuleert sinds september 2013 een nieuw soort drugs op de schoolpleinen. Het goedje wordt "Vliegende Choco" genoemd en ziet eruit als een gewone Chocotoff. Het snoepje is echter gevuld met een stimulerend middel, genaamd trimethylxanthine. Aangezien het een onschuldig snoepje lijkt kunnen de kinderen blootgesteld worden aan hoge dosissen van het bestanddeel waardoor er ernstige bijwerkingen kunnen ontstaan als hoofdpijn, buikkrampen en hevige diarree, die als ze onbehandeld blijven, leiden tot ziekenhuisopname, mogelijk voor langere perioden.

Gelieve deze informatie zoveel mogelijk te laten circuleren en vertel uw kinderen dat ze geen snoepjes meer mogen aannemen van anderen.

Dank u.

DOORSTUREN !!

Momenteel circuleert een bericht dat waarschuwt voor een drugs genaamd "Vliegende Choco". Het gaat hier om een variant van de "snelle aardbei" drugs hoax, en is in dit geval slechts bedoeld als grap.

De tekst luidt als volgt: