HOAX: Franse vlag als profielfoto geeft hackers toegang tot je profiel

De Hoax-Wijzer | 19/11/2015 | Update: --

Naar aanleiding van de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs begonnen tal van waarschuwingen te circuleren in privéberichten op Facebook. Volgens deze waarschuwingen zou het plaatsen van de Franse vlag als profielfoto op Facebook hackers van Islamitische Staat toegang geven tot je profiel, of je op een dodenlijst plaatsen. Deze waarschuwingen zijn nergens op gebaseerd en aldus slechts een alarmistische hoax.

De circulerende privéberichten circuleren in tal van vormen, waarvan hieronder een aantal voorbeelden:

een KENNISGEVING -zou je de Franse vlag op FB willen verwijderen. Kreeg prive binnen dat er islam hackers op FB bezig zijn. Wil je prive je vrienden/familie berichten.....KOMT VAN IEMAND UIT HET LEGER! Groetjes

Hallo mensen zouden jullie de vlag willen verwijderen, wat jullie gebruiken van frankrijk als profiel foto, kreeg prive bericht` binnen er zijn islamische hackers op fb bezig wil je prive je vrienden berichten, doe dat voor dat ze jullie prive gegevens hacken namens het team, mooie plaatjes en teksten.

hallo.... zou je de vlag willen verwijderen kreeg prive binnen er zijn islamitiche hackrs op fb bezig wil jij prive je vrienden berichten....liefs.

Ik kreeg net de melding dat ik mijn profielfoto op fb moet veranderen. De Franse vlag eraf. Er zijn islamitische hackers actief dus bij deze stuur ik dit bericht ook naar jou. Misschien kun jij ook je vrienden waarschuwen.

wil je je profielfoto terug gewoon zetten aub, islamitische hackers zouden bezig zijn op fb. Delen aub. Fb verwittigd ook haar leden. Ik kon het bericht niet delen, daarom zet ik het zo.

IEDEREEN DE VLAG VAN FRANKRIJK WEG DOEN ISIS HEBBEN FACEBOOK EN ALS DIE ZIEN DAT JIJ DIE VLAG HEB ZOEKEN ZE MEER INFO OVER U EN OVER U FAMILY DEEL DIT BERICHT ZO SNEL MOGELIJK

DRINGENDE OPROEP ; De Franse vlag in profielfoto verwijderen want er zijn Islamitische hackers op fb........

BOODSCHAP VAN AL GEMEEN NUT, ze zijn aan het verwittigen van de Franse vlag te verwijderen er zijn islamitische HAKERS' fb is bezig volop aan het verwittigen IIIIIIIDELEN GEWOON AUB EN JE PROFIEL FOTO VERANDEREN

goede avond iedereen , laat jullie even weten om de franse vlag te verwijderen op je profiel , er zijn islamitische hackers bezig ook fb is volop aan het verwittigen !!!! delen aub

De Nederlandstalige waarschuwingen circuleren vooral in privéberichten op Facebook en aldus in verschillende vormen, zoals mensen ze zelf verwoorden naar hun contacten toe. In de meeste gevallen wordt er geen verwijzing meer gemaakt naar het leger, en wordt er beweerd dat IS accounts met de Franse vlag als profielfoto zou hacken. Ook hier is geen enkele aanwijzing voor, en geen enkele logische reden om aan te nemen dat de waarschuwing terecht is. Het is eveneens onlogisch: het zou onbegonnen werk zijn om de profielen van miljoenen mensen met de Franse vlag als profielfoto te hacken, zelfs indien er aanwijzingen zouden zijn dat IS hiertoe in staat is. De werkwijze van IS is bovendien eerder het maken van willekeurige slachtoffers, niet via het hacken van Facebookprofielen maar via fysieke terreuraanslagen op drukbevolkte plaatsen.

In de nasleep van de aanslagen in Parijs begonnen heel wat dubieuze berichten, waarschuwingen en complottheorieën te circuleren. Zo beweren hoaxwebsites zoals "Terrorisme Monitor" dat er terreuraanslagen zouden plaatsvinden in Nederland tussen 16 en 21 november 2015, maar deze informatie werd opgegeven zonder vermelding van betrouwbare bron, en kan nergens worden bevestigd. De Nederlandse overheid heeft op 14 november 2015 dan ook bevestigd dat er op dat moment geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag zijn. Het lijkt bijzonder onwaarschijnlijk dat een dubieuze, onbekende website over meer, en meer betrouwbare informatie zou weten te beschikken dan de inlichtingendiensten van de overheid.

Bepaalde politieke belangengroepen hebben er vaak baat bij om (nog meer) angst te zaaien bij de bevolking d.m.v. het verspreiden van alarmistische hoaxberichten, vaak om zo de publieke opinie te beïnvloeden en stemmen of leden te ronselen. Het is aldus aangeraden om ongeverifieerde informatie niet zomaar verder te verspreiden, maar eerst te controleren op juistheid en betrouwbaarheid. Bij afwezigheid van betrouwbare bronnen gaat het in de meeste gevallen slechts om een hoax. Zodoende is ook de waarschuwing betreffende de Franse vlag als profielfoto slechts een hoax.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/MiriamSantiagoLines/posts/1518967138400091 [bron van de hoax]

- http://www.snopes.com/isis-tracking-support-paris-avatars/

- http://www.hoax-slayer.net/bogus-warning-dont-use-french-flag-as-your-profile-picture-because-isis-will-find-you-and-kill-you/

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/509881769172592/

- https://terrorismemonitor.nl/alert-dreiging-voor-aanslag-in-nederland/ [bron van de hoax]

- http://nctb.nl/actueel/nieuws/terroristische-aanslagen-in-parijs.aspx?cp=126&cs=60005

Er zijn geen officiële waarschuwingen dat mensen met de Franse vlag als profielfoto op eender welke manier dan ook gevaar zouden lopen. Indien er toch sprake zou zijn van een reëel gevaar, zou de waarschuwing ongetwijfeld uitgebreider worden verspreid dan via een gewone persoon en in slechts één Facebook-groep. Nochtans werd er geen waarschuwing gepubliceerd door het leger (van eender welk land dan ook), noch via andere overheidskanalen, de internationale pers, en Facebook zelf. Er is dus geen gevaar dat wordt geassocieerd met het plaatsen van de Franse vlag als profielfoto op Facebook. Dit heeft het gerucht echter niet weerhouden van zich verder te verspreiden, ook in andere talen zoals het Nederlands.

Op vrijdag 13 november 2015 vonden er in Parijs terreuraanslagen plaats die werden opgeëist door Islamitische Staat (IS). Naar aanleiding van deze aanslagen introduceerde Facebook een tijdelijke functie om je profielfoto in te kleuren met de vlag van Frankrijk (zie voorbeeld in afbeelding rechts). Hierdoor veranderden een groot aantal Facebook-gebruikers hun profielfoto naar die met een filter van de Franse tricolore. Enkele dagen nadien begon echter een waarschuwing te circuleren dat IS deze profielfoto's zou gebruiken om militaire families op te sporen, of in staat zou zijn om Facebookprofielen met zulke profielfoto's te hacken. Sommige waarschuwingen melden er ook bij dat deze informatie van het leger afkomstig zou zijn. Geen enkele officiële instantie heeft deze waarschuwing echter gelanceerd, en er is geen enkele aanwijzing dat IS Facebookprofielen met de Franse vlag viseert, of zelfs in staat is te hacken.Volgens Snopes begon dit gerucht te circuleren op 16 november 2015, toen iemand de waarschuwing schreef op de Facebook-groep "Military Mama Network".

Volgens dit bericht zou de waarschuwing afkomstig zijn van iemand in het leger, maar er wordt niet toegelicht op welke wijze IS-strijders in staat zouden zijn om louter via profielfoto's militaire families te traceren en vervolgens aan te vallen. Vervolgens heeft de persoon, die de waarschuwing in de Facebook-groep had geplaatst, zelf toegegeven dat de bewering geen steek hield. Mogelijk had ook zij het slechts ontvangen van iemand anders via een privébericht. Ze weerlegde bovendien zelf haar eigen post: er zijn immers ook heel wat mensen die geen militaire connecties in hun familie hebben, en die eveneens hun profielfoto hebben veranderd. Indien IS-militanten daadwerkelijk Facebook zouden gebruiken om militaire families te traceren, zou de ledenlijst van een Facebook-groep genaamd "Military Mama Network" een betere manier zijn om ze te vinden dan via profielfoto's.